Política

Un satèl·lit d’observació espanyol amb un cost de 200 milions es perd a l’espai

El coet que el transportava, de l’Agència Espacial Europea, es desvia de la trajectòria vuit minuts després del llançament

Havia d’enviar dades de la Terra

El satèl·lit espanyol Ingenio, destinat a l’observació de la Terra i considerat una de les fites de la indústria aeroespacial estatal, es va perdre ahir a l’espai després que el coet Vega, que el transportava i que l’havia de posar en òrbita, es desviés de la trajectòria vuit minuts després de l’enlairament, segons va informar l’Agència Espacial Europea (ESA), propietària del giny propulsor. La desviació ha fet que es perdés també el satèl·lit francès Taranis.

L’ESA ja ha començat a analitzar les dades de telemetria per determinar la causa de l’errada. El Vega va abandonar el port espacial a l’hora programada (les 02.52 hores a Catalunya) i tenia previst, segons els plans d’Arianespace, separar el satèl·lit espanyol 54 minuts després de l’enlairament, i el francès, 48 minuts després del primer. L’Ingenio s’havia d’haver alliberat del transportador i situar-se en una òrbita heliosíncrona (que segueix la direcció del Sol, com si fos un gira-sol), a una altitud d’aproximadament 670 quilòmetres. Hi anava per completar la feina d’un altre satèl·lit espanyol, el Paz, en òrbita des del 2018. Havia de desplegar la seva plataforma hexagonal amb tres panells solars de gairebé 800 quilos i escodrinyar la Terra durant els pròxims set anys enviant imatges amb un extraordinari nivell de detall destinades a empreses i organismes estatals i internacionals per poder monitorar en temps real desastres naturals com ara inundacions, terratrèmols i incendis, i per combatre desafiaments com el canvi climàtic. La missió estava finançada pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI), del Ministeri de Ciència i Innovació espanyol, però s’emmarcava en una sofisticada arquitectura europea d’observació de la Terra. El cost de la missió gira al voltant dels 200 milions d’euros, incloent-hi el llançament. El ministre espanyol de Ciència, Pedro Duque, va lamentar ahir la pèrdua de l’Ingenio. Amb tot, va valorar les tecnologies desenvolupades gràcies al satèl·lit, que han capacitat les empreses estatals del sector, i els va facilitar la possibilitat d’aspirar a nous contractes.

La càpsula de Space X arriba a l’EEI

Redacció

La càpsula espacial Resilience, que la firma privada Space X va enviar diumenge en la seva primera missió operativa tripulada, es va acoblar amb èxit la matinada d’ahir a l’Estació Espacial Internacional (EEI), segons va informar l’agència nord-americana NASA. A l’interior de l’EEI, ja hi ha els quatre astronautes que viatjaven a Resilience. La càpsula anava a la cúspide d’un coet reutilitzable Falcon 9, enlairat des de cap Canaveral (Florida). Aquesta és la primera de les sis missions que Space X, de l’empresari Elon Musk, durà a terme a l’EEI en cooperació amb la NASA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona