Política

ERC sosté que l'“estocada mortal” a l'Estatut fa créixer l'independentisme

Puigcercós aposta per una resposta unitària al TC

El president d'Esquerra veu la resolució com un atac a la dignitat dels catalans

La sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut és una “estocada mortal” a la llei orgànica, un atac a la dignitat i la llibertat dels catalans i genera un xoc de legitimitats entre la veu del poble i l'alt tribunal, segons el president d'Esquerra, Joan Puigcercós, que va donar per morta la norma. En una declaració amb to solemne, el líder republicà es va mostrar convençut ahir que la resolució del TC propicia el creixement de l'independentisme i constitueix “una nova demostració que l'únic camí realista i viable per assolir la plenitud nacional” de Catalunya és l'Estat propi.

Puigcercós va utilitzar molts adjectius per descriure com ha de ser la resposta catalana a l'alt tribunal: democràtica, unitària, serena, coherent i contundent per part de totes les forces catalanistes, els partits polítics i la societat civil. L'ombra allargassada d'un trencament del govern es va esvair. Almenys, per ara. Aquest matí el partit celebrarà una reunió extraordinària de l'executiva nacional per valorar la sentència amb més profunditat.

En tot moment, els republicans s'han posicionat en contra de qualsevol pronunciament del tribunal en considerar que, només que es toqui una coma de la llei, ja es desvirtua la voluntat popular expressada a les urnes. ERC va promoure el no a l'Estatut en el referèndum del 2006 per la primera tisorada que va patir el text, en el tràmit de les Corts espanyoles. La del TC és, doncs, la “segona retallada greu”, executada per part de deu magistrats d'un tribunal “fortament desprestigiat” que ha esdevingut un “camp de batalla dels interessos inconfessables” del PSOE i el PP.

El líder d'Esquerra hi va afegir que la sentència modifica els termes de l'acord polític assolit amb l'Estatut i, de retruc, també canvia unilateralment els límits del pacte autonòmic. “Ha quedat clar que allò que vol una part significativa de la ciutadania no cap a la Constitució espanyola”, va assenyalar Puigcercós.

LA FRASE

Amb l'estocada mortal a l'Estatut, hi ha més catalans convençuts que l'únic camí és l'Estat propi
Joan Puigcercós
President d'Esquerra

La protesta d'Òmnium, el dia 10

El dissabte dia 10 de juliol és la data escollida per Òmnium Cultural per convocar la ciutadania al carrer arran de la retallada a l'Estatut. Ahir mateix els responsables de l'entitat van celebrar una primera reunió amb els partits per decidir els detalls de la manifestació, com ara el lema. L'esperit de la protesta no serà tant defensar l'Estatut com defensar que es respecti la voluntat del poble de Catalunya. El matís és important, després que l'any passat s'interpretés l'anunci d'una manifestació com una defensa d'un text prèviament retallat a les Corts. En aquella ocasió ja van avançar el suport a la iniciativa els expresidents de la Generalitat Jordi Pujol i Pasqual Maragall i del Parlament Joan Rigol i Heribert Barrera.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Rússia ataca diverses regions i deixa nou ferits, entre ells quatre nens, a Odessa

barcelona
politica

Aragonès recela de la crida a la unitat de Puigdemont: “No m’en refiaria gaire”

barcelona
regne unit

El Parlament britànic aprova el pla per deportar migrants a Ruanda

barcelona
política

Zapatero: “Hauria estat tremendament negatiu veure Puigdemont a la presó”

barcelona
alemanya

Detenen l'assistent d’un eurodiputat d’AfD sospitós d’espiar per a la Xina

barcelona
Jon O. Urain
Editor de política de ‘Berria’

“EH Bildu ja és una alternativa de govern al País Basc”

Barcelona
Carles Puigdemont
Candidat de Junts + Puigdemont x Catalunya

“Si hi ha una majoria simple però sòlida hem d’intentar governar”

Perpinyà
Eugeni Pibernat i Roig
Portaveu de Tots per Begur i Esclanyà (TxBE) i cap de l’oposició local

“Sense nous permisos d’obres no hi ha marge per invertir”

Begur
estats units

Desenes de detinguts en la Universitat Yale contra la guerra a Gaza

barcelona