Política

De la Vega manté que el PP ha sortit derrotat

Assegura que s'ha ratificat gairebé tota la validesa del text

També defensa la feina del TC

“Una derrota en tota regla del PP.” Aquesta va ser la interpretació que ahir va fer el govern espanyol de la sentència sobre l'Estatut. La vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega, va mantenir que s'ha ratificat “pràcticament en la seva totalitat” la validesa del text i va recordar que l'alt tribunal ha rebutjat més del 90% de les al·legacions que havien fet els populars.

En aquest context, va explicar que els magistrats “només” han considerat inconstitucional un article sencer i que en tretze més hi ha hagut declaracions d'inconstitucionalitat que afecten paràgrafs o paraules. A més, es fan interpretacions en 23 articles i quatre disposicions. Això sí, aquests tretze articles als quals feia referència De la Vega han quedat bastant escapçats amb les modificacions. La vicepresidenta de l'executiu espanyol també va apuntar que la sentència “confirma l'avenç de les competències de Catalunya” i el model autonòmic i ratifica la posició del govern, que “sempre” ha cregut en la “constitucionalitat” del text català. A més, va defensar el paper de l'alt tribunal en aquest procés i la seva “plena legitimitat”. Segons De la Vega, a la institució no se li pot “imputar cap actuació que no estigui d'acord amb la Constitució”. La vicepresidenta va parlar ahir a la nit amb José Montilla per valorar la resolució.

Per la seva part, la secretària d'organització del PSOE, Leire Pajín, va afirmar que no coincideixen en el 100% amb la sentència, però que l'acaten. En aquest sentit, va afegir que la decisió del TC és “una bona notícia per a la democràcia” i, seguint l'estela de De la Vega, també va carregar contra el Partit Popular. “El Tribunal Constitucional ha deixat clar que aquest Estatut no trenca Espanya”, va reblar.

El PP afirma que ara l'Estatut ja és “constitucional”

El Partit Popular, a diferència dels socialistes, veu l'altra cara de la moneda en la sentència de l'Estatut. La presidenta del PP a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, la va qualificar de “favorable”, perquè ha “qüestionat 40 articles” i “salvaguarda els drets i les llibertats de tothom”. La dirigent popular va assegurar que ara Catalunya ja té un “Estatut plenament constitucional que ens representa a tots” i va fer una crida als partits polítics perquè acatin la sentència. Sánchez-Camacho va explicar que, minuts després de conèixer el pronunciament del TC, va parlar amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i aquest li va comunicar que també estava “satisfet” amb la resolució. La portaveu del PP al Congrés, Soraya Sáenz de Santamaría, va destacar
que el TC els ha donat la raó, perquè ha estimat en part el seu recurs.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista