Política

Revés europeu a Vox per l’escó de Puigdemont

El Tribunal General de la UE avala la decisió de Sassoli i el dret del president i Comín a recollir les actes d’eurodiputats

Condemna el partit d’ultradreta espanyol a pagar les costes del judici

La justícia europea ha donat un cop de porta a l’intent desesperat de Vox de treure l’escó de l’eurocambra als eurodiputats de Junts Carles Puigdemont i Toni Comín. Una rebequeria de la ultradreta espanyola per fer propaganda que ha acabat a les escombraries de Luxemburg. El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) va desestimar dijous la demanda de Vox contra el Parlament Europeu per haver reconegut el dret dels independentistes al seu escó. Arran de la sentència pel cas d’Oriol Junqueras, ara fa un any, el president de la cambra, David Sassoli, va dir prou i va obrir les portes de la institució al partit que va guanyar les eleccions europees a Catalunya el maig del 2019.

Un gir de guió que no va agradar ni al PP ni a Vox, però tampoc al PSOE, segons les discussions amb l’italià que van transcendir d’aquella històrica jornada. Populars i socialistes es van empassar l’orgull i, més o menys, han deixat passar l’afer, però els eurodiputats de l’extrema dreta espanyola Jorge Buxadé, María Araceli i Hermann Tertsch no van superar el cop i no van tenir cap millor idea que demanar als tribunals que van facilitar l’entrada de Puigdemont i Comín a l’eurocambra que ho revertissin.

L’endemà de l’entrada de Puigdemont i Comín al Parlament Europeu, el 13 de gener, Vox va anunciar amb fatxenderia que recorreria als tribunals de la Unió Europea. Concretament, van demandar la cambra perquè consideraven que havia violat la llei espanyola. Ja llavors la denúncia s’entreveia com una estratagema per sortir als mitjans, més que com un intent real de ser reparats per la justícia europea.

I, efectivament, menys d’un any després, el tribunal de la UE amb seu a Luxemburg ha declarat “inadmissible” el cas perquè Buxadé, Araceli i Tertsch no han demostrat que l’entrada de Puigdemont i Comín els “afecti directament” a ells. L’eurodiputada de Junts, Clara Ponsatí, no apareix a la demanda, ja que va accedir a la cambra un mes més tard. arran del Brexit. No van ni molestar-se a fer-ne una altra per ella.

A més, el TGUE també ha rebutjat la demanda perquè s’ha interposat “davant un òrgan manifestament incompetent”. La derrota de Vox a la justícia europea (ni tan sols s’ha entrat en el fons del cas) els deixa en evidència, hauran de pagar les costes del procediment judicial i podria contribuir a la resolució a favor dels tres eurodiputats en el suplicatori que hi manté l’Estat.

“El TGUE els condemna a pagar les costes per una demanda sense cap rigor i sense cap fonament. Però el fiasco és de Waterloo, és clar”, els va etzibar ahir Carles Puigdemont en una piulada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

rússia

Detenen el viceministre de Defensa acusat d’haver acceptat un suborn

barcelona
política

El govern nega que amagués l’acord per actualitzar les condicions de Hard Rock

barcelona
guerra a gaza

Israel mobilitza dues brigades de reservistes en el sud de Gaza

barcelona
política

ERC exigeix que la Policia marxi de la Prefectura de Laietana

barcelona
Estats Units

El Senat aprova el paquet d’ajuda militar de 95.000 milions a Ucraïna, Israel i Taiwan

Barcelona
estat espanyol

La vicepresidenta Teresa Ribera serà la candidata del PSOE a les europees

barcelona
societat

Tres Nobel de la Pau rebutgen l’acusació de terrorisme contra Wagensberg

barcelona
estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona