Política

Mas: “Em sento decebut però no vençut”

Segons Artur Mas, “amb aquesta sentència l'Estatut ha quedat totalment castrat”

Mas:“Aquesta sentència no deixarà avançar en l'autogovern de Catalunya”

“L'Estatut de l'any 2006 volia ser un pas endavant en autogovern respecte l'anterior i amb aquesta sentència ha quedat totalment castrat”, d'aquesta manera s'ha expressat Artur Mas aquest matí a Els matins de TV3

En el mateix sentit, Mas recorda que la sentència “es carrega el preàmbul on diu que Catalunya és una nació”.

Respecte la institució, Mas ha dit que “el Tribunal Constitucional ha perdut legitimitat amb tot el que ha passat en els últims mesos. Te dret a emetre aquesta sentència però el poble català pot no estar-hi d'acord”. Artur Mas ha recordat que en d'altres països “el TC seria respectuós amb la veu del poble, amb el que va votar el poble català al referèndum del 2006”.

En aquest mateix sentit, Mas reconeix que “el pacte constitucional de la transició del 78 queda seriosament tocat amb aquesta sentència”. En aquell moment “la Constitució volia ser un marc obert per poder avançar en l'autonomia i en l'Estatut sense provocar un trencament institucional i ara ens trobem amb límits més rígids”.

Segons Mas, “la sentència toca temes fonamentals de l'Estatut com nació, finançament competències i llengua, per tant han tocat òrgan vitals: 14 articles declarats inconstitucionals més 27 articles que han ser reinterpretats que encara no coneixem com quedaran”.

Tanmateix Mas recorda que el recurs del PP i del defensor del poble, Enrique Múgica, pretenia “fer de l'Estatut farinetes i els socialistes volien foradar-lo com un formatge. En els propers dies, amb la valoració de la comissió d'experts i quan coneguem la lletra petita, sabrem exactament el que n'ha quedat”.

Sobre les retallades Mas ha explicat que “sembla que un tema important com la consideració del català com a llengua bàsica a l'escola queda salvat, però això ja ho teníem”. Per tant queda palès que “aquest Estatut, que es va fer per progressar, no deixarà avançar en l'autogovern de Catalunya”.

Respecte les reaccions: “Sóc conscient que l'Estatut, ara per ara, per a moltes llars catalanes no es un tema prioritari però els pobles s'han de defensar i fer-se respectar” .

Artur Mas demana que “el Parlament faci una declaració on es rebutgi la sentència”. En el mateix sentit, Mas creu que cal “una manifestació per fer valer la veu de Catalunya, per demostrar que estem disposats a defensar-nos com a poble i com a nació. Ho acatarem judicialment però no ho acceptarem”.

Tanmateix, Mas reconeix que la sentència no es cap sorpresa. “Podíem tenir el desig i l'esperança que no hi hagués sentència però si n'hi havia, sabíem que quedaria molt tocat“.

Segons Artur Mas, “hem de fixar objectius concrets i anar aconseguint petits guanys. Negociant tot junt com a objectiu, s'ha demostrat que no pot ser”.

“Després de 30 anys i 2 Estatuts, ara, hem de fixar objectius clars i posar tota la carn a la graella per aconseguir-los”.

Sobre Rodríguez Zapatero, Mas ha estat molt contundent: “No m'en refio un pèl del senyor Zapatero, però tampoc em refiava de José Maria Aznar i vàrem aconseguir la retirada del servei militar obligatori i el desplegament dels Mossos en trànsit.

Respecte convocar eleccions anticipades Mas ha dit que mai les ha demanades tot i que sovint n'ha tingut motius. “Necesitem un govern fort durant 4 anys que s'enfronti a això, no te sentit allargar aquesta legislatura”. Respecte a això ha afegit: “Jo pretenia governar Catalunya amb l'Estatut sencer, fins hi tot hauria preferit el primer, el que va sortir del Parlament. Però aquest ja no es el nostre Estatut . L'Estatut de Catalunya era el del referèndum del dia 18 de juny de 2006”.

Artur Mas ha recalcat però que “tenim el que tenim i Catalunya sempre s'ha espavilat. Hem sento decebut però no vençut”.

En el mateix sentit ha dit sentir-se com el 12 de setembre de 1714 “amb aquell esperit, després d'una decepció hi ha dues alternatives, quedar-se amb el cap cot i tirar la tovallola o anar amb el cap ben alt i mirar al front amb un projecte i amb lideratge”.

Sobre el tema de la comissió parlamentària del Palau de la Musica, Artur Mas ha manifestat que sempre han volgut anar a donar explicacions, “tant jo com Felip Puig i Pere Macias hem expressat sempre la voluntat d'anar a la comissió però el tripartit ens ha vetat”.




Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona