Política

El registre d’autònoms serà útil per a futures ajudes

El govern el posarà en marxa en els pròxims dies, però no decidirà la quantitat ni com les donarà fins a “tenir la radiografia de com està el sector”

Amplia a 6,5 milions la dotació a professionals de la cultura

Els autònoms encara hauran d’esperar uns dies per poder començar-se a registrar si volen rebre les ajudes de la Generalitat. La consellera de la Presidència i portaveu del govern, Meritxell Budó, va anunciar ahir l’aprovació del decret que permetrà aquest tràmit d’inscripció prèvia a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, que ja computarà directament com a sol·licitud de l’ajuda, i, a més, va avançar que servirà per a futures ampliacions o noves convocatòries d’ajudes en el termini d’un any.

Budó, però, no va explicar ni la quantitat ni de quina manera es distribuiran les ajudes. Sí que va assegurar que la quantitat “serà més elevada” que els 20 milions de la primera convocatòria fallida, que va ser un desgavell en utilitzar el sistema d’ajuda universal per ordre d’inscripció i que només va cobrir 10.000 peticions quan a Catalunya hi ha més de 500.000 autònoms. L’objectiu és que sigui un sistema “àgil i fàcil” que permeti a l’administració fer els ingressos als beneficiaris “abans d’acabar l’any”, però abans el govern vol tenir “una radiografia de com està realment el sector” amb les dades obtingudes d’aquest registre i l’afectació econòmica derivada de les mesures decretades per culpa de la pandèmia. La comissió creada per integrants dels departaments d’Economia, Treball, Polítiques Digitals i Administració Pública i Presidència establirà els criteris i les quantitats que s’atorgaran, que estaran vinculades al “grau d’afectació en l’activitat econòmica” dels sol·licitants, va aclarir Budó.

En el mateix decret aprovat ahir el govern també incorpora altres mesures fiscals en el sector de la restauració per l’ús de terrasses a la via pública, i en la venda ambulant o no sedentària, com ara la bonificació del 100% de la quota tributària de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats, en la modalitat de transmissions patrimonials oneroses (ITPO) d’aquest any i el que ve. Des del punt de vista administratiu també suspèn els terminis de caducitat d’autoritzacions d’emplaçament i permisos d’explotació de les màquines recreatives amb premi (tipus B) dels establiments d’hostaleria i també els d’inscripció de les empreses operadores de màquines recreatives.

Més diners a cultura

El govern també va aprovar la modificació del decret llei del 3 de novembre d’ajuts extraordinaris als professionals de la cultura que va aturar el 18 de novembre després de la polèmica amb les ajudes als autònoms. Ara passa de destinar-hi 3,5 milions de pressupost a destinar-n’hi 6,5 i el criteri per atorgar-los és la presentació dins del termini i sempre que es compleixin els requisits i tenint en compte la disponibilitat pressupostària. Si no hi ha prou dotació, es prioritzarà els que acreditin menys ingressos. També es crea un nou ajut de 3,5 milions per als titulars o gestors d’instal·lacions juvenils. Aquestes mesures les publicarà al Diari Oficial de la Generalitat de dijous.

LA FRASE

No és un ajut universal, sinó que hi ha d’haver una afectació econòmica per accedir-hi
Meritxell Budó
PORTAVEU DEL GOVERN

LA XIFRA

500
milions
es destinaran al Departament de Salut amb l’autorització d’una transferència de crèdit.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs