Política

L’eurocambra censura que s’opini sobre els presos

La ponent d’un informe sobre drets fonamentals alerta que el Parlament Europeu retalla les referències als presos condemnats per haver facilitat el vot l’1-O

La ponent de l’informe del Parlament Europeu sobre els drets fonamentals a la Unió Europea, Clare Daly, va denunciar ahir la “censura” de la seva opinió sobre els presos independentistes en aquest text. Normalment, l’eurodiputat que l’elabora afegeix una nota explanatòria al final on simplement expressa la seva visió, però que no té cap rellevància perquè no forma part de l’informe que vota la cambra.

En aquest cas, ha adquirit transcendència perquè una majoria de partits, principalment populars, liberals i socialistes, van demanar que se suprimís la nota perquè denunciava l’existència de “sentències judicials que superen els deu anys de presó per haver permès plebiscits democràtics”, en referència al cas català. Ni tan sols ho deia explícitament.

“Si la llibertat significa alguna cosa, és el dret a explicar allò que no es vol escoltar, i alguna gent aquí no vol escoltar el que passa a Catalunya”, va dir ahir en català la irlandesa citant George Orwell durant el debat sobre l’informe al ple.

Visiblement indignada, Daly va acusar “els grans grups polítics” del Parlament Europeu d’eliminar la seva opinió personal fent “allò que l’informe condemna” pel que fa a la llibertat d’expressió. “No poden assimilar la veritat”, va lamentar. La combativa eurodiputada irlandesa també va criticar la “debilitat” i “absurditat” de l’informe sobre els drets fonamentals a la UE perquè no assenyala cap estat membre en particular. “Això és una bogeria.”

El PSOE nega censura

El president del Comitè de Llibertats Civils on s’ha elaborat l’informe, el socialista espanyol Juan Fernando López Aguilar, va replicar Daly dient que el reglament de l’eurocambra li permetia “cancel·lar” l’exposició de motius si aquesta és “inconsistent” amb la resolució i “sobretot” si ho demana un grup majoritari de partits polítics.

“L’exposició de motius inclou una referència a una situació que no només és objecte de polèmica política, sinó que pot ser desmentida amb arguments polítics”, hi va afegir López Aguilar sobre el cas català mencionat a la nota explanatòria de la ponent.

Els eurodiputats independentistes van posar el crit al cel pel moviment del PP, Ciutadans i el PSOE per eliminar una simple referència indirecta als presos independentistes. L’eurodiputada d’ERC, Diana Riba, ho va qualificar de “censura” i d’“acte de cinisme polític”. “Demano al president del Parlament Europeu que revisi el que ha passat i que protegeixi la llibertat d’expressió dels eurodiputats”, va dir Riba, si bé no hi ha hagut per ara cap moviment per rectificar l’eliminació de la polèmica nota a peu de pàgina de la irlandesa. Per la seva banda, l’eurodiputat de Junts Toni Comín també va denunciar al ple aquest incident i, igual que Riba, va criticar que l’informe no reculli l’empresonament dels líders independentistes per l’organització d’un referèndum.

No es debat l’escó de Junqueras

L’eurocambra va rebutjar ahir la petició del grup Verds/ALE de votar una esmena sobre l’escó del líder d’ERC Oriol Junqueras en l’informe sobre les eleccions europees del 2019. “No ho puc acceptar perquè el senyor Junqueras no és membre del Parlament Europeu”, es va limitar a dir el vicepresident de la cambra que moderava la sessió, l’eurodiputat de la CDU Rainer Wieland. L’esmena eliminada reclamava al Parlament Europeu l’aplicació de la sentència del Tribunal de Justícia de la UE i que es protegís la seva immunitat. Sí que ha sobreviscut (per ara) una esmena que lamenta que Junqueras “no pogués ocupar el seu escó” i que recorda la competència exclusiva de l’eurocambra per “aixecar la immunitat” d’un eurodiputat. Es vota avui.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires

El sud global ja és aquí

Girona
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona
guerra a gaza

Biden i Netanyahu parlen per primer cop en més d’un mes

barcelona