Política

El pacte d’ERC amb el PSOE amplia l’escletxa amb JxCat

L’equip de Puigdemont rebaixa l’acord perquè es tracta d’un pressupost “autonomista” que no resol les necessitats de Catalunya

Artadi i Borràs, però, continuen la negociació amb Sánchez

Continua la falta d’entesa entre Junts per Catalunya i ERC, socis en el govern de la Generalitat, i aquesta vegada de resultes de la negociació del pressupost que el govern de Pedro Sánchez portarà a aprovació amb els vots ja signats dels republicans, entre altres grups.

Si abans-d’ahir era el vicepresident del govern i candidat d’ERC a la Generalitat, Pere Aragonès, qui explicava els motius d’un pacte prenent com a base la necessitat de disposar de recursos per fer front a la pandèmia, ahir va ser el torn de la portaveu de JxCat, Elsa Artadi, i de la diputada i exconsellera, Laura Borràs, de denunciar que les xifres anunciades ja es van descartar fa dos anys per insuficients i que el final del control financer de la Generalitat no és una cessió, sinó el retorn d’una cosa “que t’havien pres”. A més, l’equip de Puigdemont troba a faltar que no es faci cap menció dels incompliments històrics que l’Estat té amb Catalunya.

Junts per Catalunya admet que encara no coneix en detall les bases de l’acord entre ERC i el PSOE, i mentre que els republicans consideren que la gestió de la pandèmia obliga a pactar un pressupost i obtenir recursos per a Catalunya, JxCat agafava precisament el mateix motiu de la pandèmia com a base per exigir amb més motiu un “increment extraordinari” d’aquests recursos. Amb aquesta diferència estratègica sobre la taula de negociació entre JxCat i ERC, ni Artadi ni Borràs, tancaven la porta a continuar negociant els comptes a l’Estat. Les demandes, però, semblen de difícil compliment, ja que mentre que el PSOE ja ha arribat a un acord amb ERC per ajornar els pagaments dels autònoms, JxCat, en canvi, reclama ajuts directes al sector, tal com ha fet Alemanya, indicava Artadi.

En definitiva, i ja immersos en un context preelectoral, els dos partits socis de govern comencen a marcar el seu territori per pescar vots en la bossa dels independentistes. En aquest sentit, ahir JxCat va criticar els republicans per haver donat suport a un pressupost autonomista i no pas independentista. “Potser encara volen arreglar o reformar Espanya, nosaltres volem disposar d’un estat propi i gestionar els nostres recursos”, afirmava Artadi. Per la seva banda, Borràs, instava a rebutjar la justificació d’aprovar un pressupost com a mal menor. “Deixem-nos d’adjectius, no és un mal menor, és un mal per al país”, sentenciava.

D’altra banda, JxCat veu com una “trampa” el grup de treball pactat per unificar la fiscalització a tot l’Estat i evitar que hi hagi comunitats com ara Madrid que no paguen l’impost de patrimoni. Per Artadi, la mesura obre la porta a la “recentralització” i ho fa amb Esquerra, advertia.

Fons per a la Covid-19

Borràs va plantejar que els fons s’haurien de repartir a l’Estat seguint criteris “d’expertesa, qualitat i igualtat d’oportunitats per a tothom”. En canvi, per la diputada el govern espanyol els està utilitzant per fer “xantatge” i amb uns “tàctica” per aconseguir tenir una “assegurança de vida” amb el pressupost a partir de l’obtenció d’uns fons europeus que haurien d’arribar igualment amb independència dels comptes estatals.

“El millor pressupost no és el d’aquest acord. És el d’una Catalunya independent”, acabava Borràs per rematar la crítica contundent als seus socis de govern perquè “l’acord no resol els problemes existents” D’altra banda, la consellera i portaveu del govern, Meritxell Budó (JxCat), es mostrava escèptica sobre el compliment i recordava que no és la primera vegada que des del govern espanyol es posen aquestes xifres per a Catalunya. “Des de la Generalitat celebrem aquest increment d’inversions, però demanem que les executin”, hi va afegir.

LES FRASES

N’hi ha que volen reformar Espanya i arreglar-la. Nosaltres volem disposar d’un estat propi
Elsa Artadi
portaveu de jxcat
El paper ho aguanta tot, la realitat després és una altra. No és la primera vegada que hi ha aquestes xifres
Meritxell Budó
consellera i portaveu del govern


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona