Política

Escòcia avança cap al segon referèndum d’independència

Sturgeon el situa al principi de la pròxima legislatura si l’SNP guanya les eleccions del maig per una majoria sòlida i si ho permet la pandèmia

La consulta figurarà en el punt número u del programa del partit

La ministra principal escocesa, Nicola Sturgeon, va tornar a afirmar ahir que hi haurà un segon referèndum d’independència al començament de la pròxima legislatura si guanyen per una majoria considerable les eleccions del maig a Escòcia. El compromís de celebrar una altra consulta serà el punt número u del programa electoral del Partit Nacional Escocès (SNP),que convertirà així les eleccions en plebiscitàries.

Els nacionalistes lideren tots els sondejos electorals amb una àmplia majoria, i el suport a la independència ja s’ha disparat fins a un 58% a Escòcia des de l’arribada de Johnson. “Crec que és correcte que Escòcia tingui l’oportunitat de triar si vol independitzar-se al principi de la pròxima legislatura, sobretot pels reptes que venen, com ara la sortida de la Unió Europea [serà l’1de gener i, de moment, tot apunta cap a un Brexit dur] o la reconstrucció després de la Covid”, va expressar la líder nacionalista en una entrevista a la cadena britànica ITV.

Les declaracions eren prèvies al decisiu congrés anual de l’SNP, que començarà avui a Edimburg i en què l’estratègia per celebrar el segon referèndum i arribar a la independència serà el tema central. Sturgeon no va voler prometre que seria l’any vinent perquè s’ha de veure com evoluciona la pandèmia. Això sí, va dir que concretaria la data en el programa electoral. Sturgeon també va recordar que, tot i ser “una gran defensora i apassionada de la independència”, és molt conscient que és la ministra principal i que ha de continuar “liderant el país durant la pandèmia”. La seva popularitat ha pujat arran de la seva gestió de la pandèmia, mentre que la de Johnson s’ha enfonsat. Els tories diuen que és perquè ella ha tingut la plataforma que li donen les càmeres cada dia, una plataforma que, de fet, també ha tingut Johnson.

El periodista d’ITV li va criticar que volgués portar a terme un referèndum enmig de la pandèmia i la crisi econòmica del país. Sturgeon li va replicar que ella no tracta la qüestió com fi fos blanc o negre, sinó que està enumerant tot un seguit de qüestions que poden influir sobre la data. Cal tenir en compte que Johnson implementarà el Brexit enmig de la mateixa pandèmia i de la crisi econòmica.

La qüestió

I va dir que, al final, la qüestió és: “Volem que les grans decisions sobre Escòcia les continuïn prenent els governs de Westminster, que tenen prioritats molt diferents de les dels escocesos, o volem que el futur del nostre país estigui guiat per un govern escocès de qualsevol partit elegit pel poble escocès per defensar els seus interessos i les seves prioritats?

Aquest futur, segons Sturgeon, és més a prop que lluny.

LES FRASES

És correcte que Escòcia tingui l’oportunitat de triar si vol independitzar-se al principi de la pròxima legislatura
També soc la ministra principal i tinc la responsabilitat de seguir liderant el país durant la pandèmia
Nicola Sturgeon
MINISTRA PRINCIPAL D’ESCÒCIA

Pla B per quan Londres s’hi oposi

Daniel Postico

El tema central del congrés de l’SNP que comença avui a Edimburg serà decidir una estratègia per a la independència que inclogui un pla B. Un pla per quan guanyin les eleccions i els conservadors no els vulguin concedir l’anomenada Ordre 30, el traspàs de poders de Londres a Edimburg per poder celebrar el referèndum. Què caldrà fer quan Johnson digui que no. Votaran una moció clau que diu que si Londres continua rebutjant el dret a decidir, aleshores buscaran un pla B, però sense especificar com serà la ruta a seguir. La moció deixa clar que no acceptaran el vet a la consulta si hi ha una clara majoria en les eleccions del 6 de maig. “No hi haurà cap justificació perquè el govern de Westminster pugui vetar aquesta decisió democràtica [de la consulta] ni per acceptar cap vet”. “El congrés afirma que la independència és el dret de la gent de decidir el seu propi futur”, hi afegeix la moció, extensíssima. Diu també que estan en un moment decisiu “per crear una societat més justa a partir de la pandèmia”. El debat sobre la independència serà demà amb la intervenció del líder de l’SNP a la cambra dels Comuns, Ian Blackford, i la votació de la moció. Sturgeon parla dilluns.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona