Política

ERC defensa el sí al pressupost per frenar Vox i la Covid-19

Els republicans sumen esforços amb Bildu per explicar el pacte amb el PSOE

Asseguren que cal disposar de més recursos contra l’epidèmia i lluitar contra el feixisme

La secretària general adjunta d’ERC, Marta Vilalta, i el coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, van sumar ahir esforços per defensar i justificar els seus vots favorables a la tramitació del pressupost del govern espanyol. El context de crisi econòmica i sanitària a causa de la Covid-19 i la situació política amb l’entrada amb força de la ultradreta al Congrés dels Diputats i governs autonòmics són les principals raons esgrimides per les dues formacions independentistes, que van comparèixer juntes en una roda de premsa telemàtica.

L’objectiu final, segons van explicar ahir les dues formacions, és evitar que totes dues crisis les acabi pagant la classe treballadora, per la qual cosa els seus 18 diputats han de donar “esperança” a la gent i aconseguir recursos per al dia a dia.

La portaveu d’Esquerra va assegurar que cal avançar “conjuntament” i ajudar la gent i alhora treballar amb un “horitzó republicà”. “Només amb totes les eines i recursos podem ajudar la ciutadania dels pobles i territoris”, va afegir-hi.

Després de celebrar la línia estratègica que mantenen ERC i Bildu al Congrés i al Senat, Vilalta també va admetre que hauria estat molt millor que les altres formacions independentistes del Congrés, en referència a JxCat i la CUP, s’haguessin sumat a l’acord pel pressupost per disposar dels “màxims recursos i posar tots els instruments”.

D’altra banda, Otegi va posar el focus a evitar que a l’Estat tingui prioritat una agenda “autoritària” de la ultradreta, i va defensar “sumar i multiplicar” forces per aconseguir-ho. “Hem vingut a guanyar i garantir drets, no a eliminar-ne”, assegurava Otegi, alhora que apostava per buscar una solució “democràtica” al problema territorial a l’Estat, “acceptant la plurinacionalitat i el dret a decidir”.

ERC també va voler aclarir les condicions del pacte amb el PSOE a canvi del sí al pressupost. Pel que fa a l’harmonització fiscal, Vilalta va afirmar que ERC no defensa “en cap cas” una harmonització, però sí que vol evitar que la Comunitat de Madrid faci “competència deslleial” a Catalunya. “Intentem regular-ho perquè acabi el dúmping fiscal ja que afecta Catalunya”, va sentenciar. Així, va assegurar que volen impedir el “privilegi” que les persones riques de Madrid visquin en detriment de les persones més “pobres i necessitades”.

D’altra banda, Vilalta també va assegurar que els partits polítics treballen per aconseguir l’amnistia per als presos polítics com a única solució per resoldre el conflicte entre Catalunya i l’Estat mentre es treballa amb la reforma del delicte de sedició i l’indult.

LA FRASE

ERC i Bildu volem posar fre a l’agenda autoritària i guanyar drets per als nostres pobles i treballadors
Arnaldo Otegi
coordinador d’eh bildu

Vilagrà, número dos d’ERC

L’executiva nacional d’ERC va acordar ahir al vespre proposar que Laura Vilagrà sigui la número dos de la llista d’ERC a les eleccions catalanes del 14 de febrer. Segons va informar el partit, l’executiva vol reforçar el perfil de gestió “pensant en el futur govern, que haurà de fer front a una situació econòmica i social complexa” després de la pandèmia. ERC va definir Vilagrà com una “experta” en la direcció i gestió d’equips, i asseguren que aportarà coneixement del tercer sector vinculat a l’àmbit social, inserció laboral i en institucions públiques. “S’ha considerat important apostar per valors segurs del partit, independentista de llarga trajectòria i coneixedora, a més, del món local amb una llarga experiència”, afirmen en el comunicat. Vilagrà va ser alcaldessa de Santpedor entre el 2003 i el 2015, i diputada al Parlament de Catalunya entre el 2006 i el 2011. Les llistes de les quatre demarcacions es ratificaran en un consell polític el 12 de desembre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona