Política

Puig anima Catalunya superar el “bloqueig” del procés i adoptar la via dels acords

El president valencià proposa una “aliança” per “reinventar Espanya”

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, ha instat  Catalunya a “superar el bloqueig” que, segons ell, suposa el procés independentista, optar per la via dels acords i la cooperació i tornar “a tots els taulers on es juga el futur”. Puig ha proposat teixir una “aliança” catalanovalenciana per “reinventar” Espanya.

Durant la seva  visita aquest dimarts a Barcelona, on aquesta tarda es veurà amb el vicepresident català amb funcions de president, Pere Aragonès, el president valencià ha inaugurat el cicle de debat amb el títol “Espanya en el context geopolític de la postpandèmia”, organitzat pel cercle d’Economia a Barcelona.

En la seva intervenció, Puig ha defensat la “via valenciana” com un model polític i econòmic d’èxit amb el qual “proposa teixir aliances”.

El dirigent socialista ha lamentat que les relacions institucionals entre el País Valencià i Catalunya s’han vist deteriorades durant els anys de “bloqueig català” pel procés independentista, que, a parer seu, ha suposat la “desaparició pràctica de les relacions institucionals” entre les dues comunitats. A més de viure aquesta circumstància amb “dolor” emocional, Puig creu que aquesta situació ha suposat “haver perdut des de fa anys un aliat fonamental en la petició d’un nou sistema de finançament” o el corredor mediterrani.

És per això que ha reclamat col·laboració entre territoris sota el concepte de “multilateralisme”. I ha demanat que s’aposti per la “governança compartida d’un federalisme pràctic”“És l’hora dels enginyers de ponts, no dels tècnics de demolició”, ha advertit.

“Mentre altres territoris han fet el caos, la confrontació i la fractura la seva resposta irresponsable davant el coronavirus, a la societat valenciana ha imperat la serenitat, l’estabilitat i la confiança”, ha sentenciat.

“Els valencians necessitem una Catalunya forta i els catalans necessiten un país dels valencians més visible. Però el primer que urgeix, des del màxim respecte, és que Catalunya torni a tots els taulers en què es juga el futur”, ha apuntat.

“Assumim una premissa: que ningú pot defensar els seus interessos a Europa de forma individual, ni Catalunya, ni la Comunitat Valenciana, ni Madrid, encara que les seves elits pensin el contrari. Valencians i catalans compartim interessos i reptes a Espanya i Europa, en una economia global”, ha assenyalat.

És per aquest motiu que ha estès la mà a Catalunya i ha proposat “teixir aliances”, com històricament han fet les dues comunitats “des de fa segles”, però amb “un nou impuls al segle XXI”, perquè “viure d’esquena és una estupidesa”.

Puig ha expressat que el “trellat” valencià necessita el “seny” català i ha destacat que aquesta aliança pot ser el camí per a “reinventar Espanya”, a través d’una “reforma territorial profunda, cap a una Espanya de les Espanyes”.


Canvis a l'Estat
Una Espanya que, en l’opinió del president, necessita de cinc grans canvis, entre ells acabar amb la “deriva centralista” i l’“excepció fiscal” de la Comunitat de Madrid, respecte al que ha qualificat de “deslleial, injust i insultant” que la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, “presumeixi” del “dumping fiscal” de la seva comunitat.

També ha urgit a aturar l’“hemorràgia demogràfica” de l’Espanya interior, una ferida que “no es cura amb mapes ni himnes”; abandonar la mirada “uniforme” de país i atendre a la diversitat de l’Espanya “invisible”, donant protagonisme a les perifèries, o apostar per una Espanya “cooperadora i equitativa”, que solucioni les desigualtats i redistribueixi recursos i poder.

Puig  ha reivindicat una “Espanya catalana”, que “recompongui afectes amb Catalunya” en nom de la “reconciliació i l’interès general”, per superar “el bloqueig”.

“Espanya ha de fer un pas gran, però Catalunya també té una responsabilitat després d’anys de deriva unilateral i camí a cap lloc. Ha de sortir del carreró i deixar de mirar-se en un mirall deformat que reflecteix una imatge que pocs reconeixen”, ha explicat.

En aquesta línia, ha avisat l’independentisme que “els maximalismes aboquen als maxifracasos i aquests generen maxifractures”. “No es pot donar l’esquena a la meitat de la població, sigui com sigui”, ha dit.


Finalment, ha apel·lat a l’“audàcia i coratge” dels polítics per canviar la situació política i afrontar el conflicte territorial més enllà de “identitarismes de confrontació”. Segons ell, “no es tracta de guanyar una batalla contra ningú”, sinó de “reconstruir una situació diferent” i “reinventar Espanya”. “Així no podem continuar així no anem bé”, ha avisat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA