Política

Europa, davant el repte majúscul de la vacunació

Els governs comunitaris enllesteixen els plans per immunitzar els grups de més risc a partir de gener

L’Organització Mundial de la Salut explora la creació d’un certificat digital per a la vacuna contra la Covid-19

Europa engega els preparatius per vacunar milers de persones a partir de gener mentre els reguladors examinen les candidates de Pfizer-Biontech i Moderna. Tots els estats de la Unió Europea (UE) estan elaborant plans de vacunació que, majoritàriament, prioritzaran grups de risc, ja que les existències seran limitades els primers mesos.

El Centre Europeu per al Control de Malalties (ECDC) va publicar ahir una primera revisió dels programes de vacunació que estan desenvolupant encara els governs europeus. Gran part d’aquests preveuen vacunar primer la gent gran, el personal sanitari i persones amb patologies greus. Alguns d’ells, com ara Àustria, França o l’Estat espanyol, fins i tot han creat subcategories de risc perquè les dosis seran limitades en la primera fase de la campanya de vacunació.

Si bé en les últimes setmanes la segona onada de la pandèmia ha anat a la baixa a Europa (un 13% menys de contagis), tant Brussel·les com l’Organització Mundial de la Salut (OMS) demanen mantenir les restriccions perquè només és una lleugera millora. En aquest context en què hospitals i centres sanitaris ja carreguen un pes significatiu d’infectats, s’haurà de posar en marxa la vacunació clau per sortir de la pandèmia.

Malgrat el repte majúscul que suposa immunitzar milers de persones en una possible tercera onada, per ara la majoria de governs europeus no tenen previst dedicar-hi recursos addicionals. “Molts països utilitzaran les estructures i serveis de vacunació existents tant com sigui possible”, indica el document de l’ECDC. És el cas de l’Estat espanyol, el francès o l’italià.

Tanmateix, Alemanya, Dinamarca, Suècia o Luxemburg ja anticipen que el seu sistema sanitari no podrà aguantar la pressió afegida d’una vacunació com aquesta, i estan preparant centres especials per fer-la. Fins i tot preveuen crear equips de vacunació mòbil, una opció que el govern espanyol sí que es planteja. La majoria de països estan revisant, però, la seva capacitat sanitària de cara a una segona fase en què es vacuni un segment més gran de la població. “A mesura que arribin més vacunes, s’hauria d’involucrar més personal entrenat en les campanyes”, avisa l’ECDC.

Amb tot, els països europeus van enllestint aquestes setmanes els detalls de la vacunació, que, per exemple, Bèlgica, un dels centres de producció de Pfizer, ja preveu iniciar el 5 de gener. França va anunciar ahir els seus plans, que inclouen una vacunació gratuïta i voluntària en tres fases, per ordre de prioritat.

Prova pilot a Estònia

Per començar, els francesos vacunarien un milió de persones entre gener i febrer, principalment la gent gran de les residències i el seu personal. En la segona fase, al març, se centrarien en els sanitaris i els majors de 65 anys, mentre que la tercera, quan es podria vacunar el gruix de la població, s’iniciaria a finals de la primavera, en funció de l’aprovació de diverses vacunes.

Com a part d’aquests preparatius, l’OMS explora la creació d’un certificat digital de vacunació contra la Covid-19. “Estem estudiant l’ús de la tecnologia per respondre a la Covid-19, i una opció és treballar amb els estats membres per crear un certificat de vacunació electrònic”, va avançar ahir el responsable el programa de vacunació de l’organització a Europa, Siddhartha Datta. Segons aquest expert, l’OMS està en contacte amb la Comissió Europea (CE) per estudiar opcions tecnològiques “viables” per implementar aquest certificat a Europa. L’OMS ja té un contracte amb Estònia per fer una prova pilot d’aquest certificat digital. Però abans que els europeus puguin lluir el certificat digital com un trofeu entre amics i xarxes socials, la vacuna encara s’ha d’aprovar i distribuir.

Per Cap d’Any?

Segons els darrers càlculs de la Comissió Europea, l’autorització condicional per comercialitzar la vacuna de Pfizer-Biontech arribaria pels voltants de Cap d’Any, si l’Agència Europea del Medicament (EMA) li dona el vistiplau el 29 de desembre. Fonts comunitàries asseguren que la Comissió escurçarà de dos mesos a tres dies la seva revisió de l’opinió científica i consulta amb els estats, necessàries per donar llum verd a l’ús de la vacuna. Les mateixes fonts admeten que els estats de la UE no estan obligats a esperar-se a l’EMA i que poden aprovar temporalment la vacuna, com ha fet ja aquesta setmana el Regne Unit, però alerten dels riscos que comporta. Per ara només Hongria ha donat senyals de desviar-se de Brussel·les, ja que planeja importar la vacuna russa Sputnik.

Des de Brussel·les recorden que l’aprovació temporal implica distribuir una vacuna sense llicència i que tant el govern britànic com l’hongarès assumeixen la responsabilitat davant possibles demandes civils per efectes secundaris.

LES XIFRES

3
setmanes
falten –el 29 de desembre– perquè l’Agència Europea del Medicament opini sobre la primera vacuna.
3
dies
trigarà Brussel·les a autoritzar una vacuna avalada per l’Agència Europea del Medicament.

Moscou inicia demà la campanya

Redacció

Moscou començarà a administrar demà la vacuna russa Sputnik V contra la Covid-19, avançant-se així a la resta del país, que ho farà a partir de la setmana vinent. Treballadors sanitaris i dels serveis socials i professors seran els primers a vacunar-se demà a la capital russa, segons va anunciar l’alcalde, Serguei Sobianin. Abans, però, ja ho hauran fet més de 100.000 persones de grups de risc, segons va explicar, dimecres, el ministre de Sanitat, Mikhaïl Muraixko. La vacunació amb la Sputnik V, registrada a Rússia l’agost passat, serà voluntària i gratuïta. A més de la Sputnik V, Rússia treballa en la distribució massiva de dues vacunes més: d’una no se’n coneix encara l’eficàcia i de l’altra s’està preparant encara la fase III dels assajos clínics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA