Política

Nogueras es diploma en Defensa al més alt nivell

La diputada de JxCat rep la distinció del Jemad juntament amb militars i agents

A l’independentisme, se li ha criticat no conèixer prou el Madrid dels poders fàctics i de l’estat profund, fins al punt de no preveure que l’1-O podia ser objecte de repressió violenta com si no fos la conseqüència d’enviar-hi 6.000 policies i es preferís creure la frase “aquesta fotografia no se la poden permetre”. Al Congrés, però, una dona ha volgut endinsar-se en la trinxera adversària i ho ha pogut fer després de perseguir-ho sense èxit durant quatre anys. La diputada de JxCat Míriam Nogueras, amb escó al Congrés des de l’onzena legislatura, pertany a la comissió de Defensa en la catorzena legislatura en curs i se li va presentar al setembre l’opció de participar en el curs d’alt nivell que imparteix el Centro Superior de Estudios de la Defensa Nacional (Ceseden) i al qual s’accedeix per invitació del cap de l’estat major de la Defensa (Jemad), Miguel Ángel Villarroya. Tres mesos després, Nogueras ha rebut el diploma de mans del Jemad.

Amb el pin de Llibertat presos polítics sempre a la solapa, la diputada de JxCat ha acudit durant tres mesos a un curs que exigia tres hores diàries de dilluns a dijous i un treball final, i ho ha fet en una aula on hi havia Javier Ortega Smith (Vox), Miguel Gutiérrez (Cs) i també militars i guàrdies civils d’alt rang i empresaris del món de la tecnologia dual. “No diria que cal conèixer l’enemic però sí que cal conèixer l’adversari”, afirma Nogueras, que ha compartit amb la senadora Maite Rivero un curs al qual va aspirar Marta Pascal.

El propòsit del curs és oferir “una visió general de la defensa” a escala estatal i internacional i mostrar els aspectes que afecten el context geoestratègic i les forces armades. Nogueras, rebuda amb recel inicial, aviat es va erigir en dinamitzadora dels col·loquis amb els experts militars i de tecnologia dual. Fins i tot en dies difícils, com ara quan coincidia amb alts oficials de la Guàrdia Civil en plena operació Volhov.En la primera sessió de la comissió de Defensa, als diputats se’ls comunica que hi ha aquest curs amb places limitades a vuit i que qui vulgui s’hi pot apuntar. “M’hi havia apuntat des del primer dia i mai me l’havien donat fins que ara, i al cap de quatre anys, me l’han donat. Segons m’arriba, era jo o un de Vox”, desvela Nogueras. La diputada de JxCat no ha dissimulat la militància en cap moment i el curs del Ceseden li despertava interès en clau catalana. “Coneixes detalls de com funciona tot el món de defensa en l’àmbit econòmic i de càrrecs i de funcions i tens una fotografia geopolítica global. Europa i el món sempre preferiran que Catalunya segueixi formant part de l’Estat espanyol si Catalunya no té cap aspiració d’entrar al cercle de la seguretat comuna. I el que no podem fer des de Catalunya és ignorar això”, raona Nogueras.L’únic moment violent va arribar amb el treball final perquè és en grup i sobre cultura de defensa i el director designa el grup, així que es va imposar una objecció de consciència. “Vaig proposar que la meva part fos sobre el paper de la dona en les institucions de seguretat a escala internacional, amb situacions com ara la de Noruega, que té sis batallons formats només per dones”, relata Nogueras.El premi és un diploma que a la diputada de JxCat no li servirà per a cap promoció, però el curs del Ceseden és la cirera de molts currículums i un trampolí segur a l’ascens. “És un diploma que tenen tots els caps de l’exèrcit i que té el rei també. A mi no em servirà de gaire res, però el número dos de la Guàrdia Civil amb aquest diploma ara té més probabilitats de ser un dia el número u de la Guàrdia Civil”, afirma Nogueras, que ja no es podrà sentir a dir que l’independentisme es mira el melic i no intenta conèixer l’estat profund en el seu cau. El Jemad, el tarragoní Miguel Ángel Villarroya, n’és testimoni.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona