Política

Puigdemont carrega contra el “pactisme màgic” d’ERC

L’expresident avisa als republicans que està contribuint a la “cronificació” del conflicte

L’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont ha carregat contra el “pactisme màgic” d’ERC, i ha avisat que amb la seva estratègia està contribuint a la “cronificació” del conflicte.

Al seu entendre, “pretendre resoldre qüestions estructurals de fons aprofitant la debilitat parlamentària d’un govern és d’una ingenuïtat perillosa”.

Així doncs, en un article a La Vanguardia, Puigdemont remarca que es tracta d’un “exercici d’autoengany que potser permet transitar pacíficament d’unes eleccions a unes altres, però que contribueix a la cronificació del conflicte, que és l’escenari on el fort guanya sempre”.

“Ni la supervivència d’un govern d’esquerres a l’Estat ni la lluita contra l’extrema dreta justifiquen cap ajornament estratègic”, ha avisat.

Puigdemont ha alertat que les “dreceres” poden ser una “trampa”, i ha afegit que “qui vegi en els acords amb l’Estat una drecera per fer més transitable i indolora la consecució de la independència no està explicant la veritat”.

En aquest sentit, ha apuntat que els crítics amb l’estratègia de ‘tenim pressa’ precisament tenen ara una “pressa exagerada per pactar amb l’Estat com si d’aquesta tàctica depengués tot”.

“Els crítics amb l’independentisme màgic son ara els defensors del pactisme màgic”, ha ironitzat fent referència a ERC, a qui ha advertit que aquest pactisme “està lluny de demostrar l’eficàcia dels seus predecessors” tot i que s’anunciï com un “remei que predisposa la cura de gairebé tots els mals”.

L’expresident ha defensat que l’estratègia de la consecució de l’estat propi no ha d’estar vinculada a les majories que hi hagi a Espanya, perquè a l’altra banda sempre hi haurà la mateixa resposta, fixada pel programa de govern de qui governi, però també pels seus predecessors.

En el debat amb l’Estat, ha continuat, sempre hi ha el pes del llegat de Felip V, Primo de Rivera i Franco a través de ministres, funcionaris, jutges i decrets, i “determina fins i tot la posició d’espais polítics que ideològicament se situen als antípodes”.

Segons ell, les “escasses millores que s’obtinguin mai seran a compte del debilitament del poder de l’Estat”. També ha lamentat que el catalanisme no hagi construït en aquest temps un sistema expert i “robust” després de més de “100 anys de confrontació”.

Ha lamentat que no s’hagin aprofitat millor part dels llegats i experiències anteriors, com l’obra de govern de Jordi Pujol o Pasqual Maragall.

Segons Puigdemont, Catalunya sempre ha rebut el mateix “no” per part de l’Estat, mentre que des de Catalunya s’ha canviat els interlocutors, el llenguatge i, a vegades, també els objectius.

“La lògica amb què hem encarat fins ara les relacions amb l’Estat ens condemna a una derrota permanent”, ha assenyalat Puigdemont, que considera que les “dreceres” poden ser un “miratge i un parany”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Dolors Feliu i Torrent
Presidenta de l’Assemblea Nacional Catalana

“El resultat de la consulta és un «no de moment» a la llista cívica”

BANYOLES

El dilema de l’ANC

Banyoles

Un anunci inesperat i una decisió incerta

Banyoles

Força, empatia, lideratge, defensa...

Barcelona
CRÒNICA

Les primeres hòsties de la Laia Estrada

política

El PSC s’enlaira i l’independentisme suma en el CEO

barcelona
anàlisi

Reflexió de Sánchez i vot compromès

Historiador
anàlisi

L’heroi de tragèdia ens escriu una carta

Professora emèrita de la Universitat Autònoma de Barcelona
Carlos Carrizosa
Candidat de Ciutadans

“Puigdemont ens ha tractat com ciutadans de segona”

Barcelona