Política

El rei emèrit paga a Hisenda per eludir la causa penal de les targetes opaques

Joan Carles reconeix frau fiscal i abona 678.393 euros “sense requeriment previ”

Intenta que la investigació de la fiscalia sobre les ‘black’ sigui jutjada

El rei emèrit, Joan Carles I, van presentar ahir una declaració voluntària davant Hisenda i “sense requeriment previ” per pat de l’autoritat tributària, de la qual ha resultat un deute de 678.393,72 euros. Segons el comunicat fet públic ahir pels seus advocats, és un deute que ja s’ha pagat, incloent-hi interessos i recàrrecs. Amb aquesta declaració, el rei emèrit Joan Carles reconeix per primer cop que ha comès un frau a la hisenda pública, però alhora intentaria evitar ser processat penalment per delicte fiscal en l’ús per part d’ell, filles i alguns nets de targetes de crèdit de les quals no són titulars.

L’excap d’estat espanyol, que es troba lluny de l’abast de la justícia espanyola, als Emirats Àrabs, suma tres investigacions de la fiscalia. Dissabte transcendia que Joan Carles havia presentat una declaració davant d’Hisenda, després que la fiscalia li obrís una de les investigacions –l’octubre passat– per ús de targetes de crèdit opaques, amb les quals hauria defraudat més de 120.000 euros. Aquest és el límit a partir del qual es considera delicte fiscal, que pot suposar, si arriba als tribunals, fins a cinc anys de presó.

Justament dimarts es va saber que les dues infantes Cristina i Elena, i alguns dels seus fills haurien fet servir en compres i viatges aquests fons sense declarar, uns diners posats a disposició per un empresari mexicà amic del rei emèrit. Aquesta investigació de la fiscalia del Tribunal Suprem, al contrari d’altres causes obertes, com ara les vinculades als 65 milions dipositats en un compte suís per suposades comissions per les obres del TAV a la Meca, sí que podria comportar l’encausament judicial del rei emèrit, ja que aquesta s’hauria comès entres els anys 2016 i 2018. És a dir, dos anys després que abdiqués i, per tant, deixés d’estar protegit per la immunitat que li garantia la Constitució. En el comunicat d’ahir, el seu advocat assegura que Joan Carles continua “com sempre ha estat” a disposició del ministeri fiscal “per a qualsevol tràmit o actuació que consideri oportuns”. També remarca que el rei emèrit li ha donat instruccions “per fer públic” el pagament d’aquest deute, sobre el qual ara l’Agència Tributària s’haurà de pronunciar. Joan Carles voldria tornar aquest Nadal a l’Estat espanyol.

La Moncloa va mantenir ahir l’embolcall de silenci sobre l’emèrit. Després que al matí declinés fer comentaris afegint-hi que es tractava d’informació tributària d’un contribuent particular, unes hores més tard, en fer-se pública la nota dels advocats, la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, es va limitar a dir que la declaració “és una actuació de caràcter personal”.

LES FRASES

Pels 65 milions de Corinna no ha pagat res. I els que deu tenir i no sabem... Quina vergonya!
Pablo Echenique
PORTAVEU D’UNIDES PODEM AL CONGRÉS
És una actuació de caràcter personal. El govern no hi té res més a dir
Carmen Calvo
vicepresidenta PRIMERA DEL GOVERN ESPANYOL


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona