Política

Núria Marín, investigada per tres delictes en el cas del Consell Esportiu

L’alcaldessa de l’Hospitalet va ser detinguda mentre declarava a la Verneda

La UDEF estudia el seu paper en una presumpta desviació de subvencions

L’alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va ser detinguda ahir mentre declarava a la comissaria de la Verneda i posada de seguida en llibertat, investigada per tres delictes relacionats amb el cas del Consell Esportiu: prevaricació, malversació i omissió del deure de perseguir delictes. La va citar la unitat de delinqüència econòmica i fiscal (UDEF) de la Policía Nacional, que investiga un presumpte desviament de subvencions públiques.

El cas va esclatar el passat 10 de juny, quan la Policía Nacional va escorcollar la seu del Consell Esportiu de l’Hospitalet, una entitat privada dedicada a la promoció de l’esport escolar, la comissió directiva de la qual té sis representants municipals. Van detenir-ne el director, Eduard Galí; el regidor d’Esports i president de la comissió directiva, Cristobal Plaza, i la segona tinent d’alcaldia i vocal d’aquesta, Cristina Alcázar. El jutjat número 2 de l’Hospitalet investigava si l’entitat va destinar a ús particular algunes ajudes públiques que gestiona, i si va justificar les subvencions concedides mitjançant documentació falsa. S’investiga si la trama va ocultar 400.000 euros en els comptes de 2019 quan va presentar una doble realitat comptable amb 900.000 euros. A la causa s’han investigat, posteriorment, deu persones més, vinculades a entitats esportives representades al consell o treballadors d’aquest. Entre aquestes es va detenir el secretari general d’Esports de la Generalitat, Gerard Figueras.

Marín va ser citada dilluns per declarar com a testimoni a la UDEF, però un cop a la comissaria li van comunicar que estava investigada i li van preguntar si volia declarar. L’alcaldessa ho va fer durant tres hores, acompanyada del seu advocat, Fermín Morales. En el transcurs de la declaració va ser detinguda i va ser posada en llibertat. El jutjat no havia ordenat la detenció.

L’alcaldessa va afirmar en una roda de premsa a la tarda que no veu motius per dimitir i que demanarà al jutjat que la citi per declarar com abans millor. “No dimitiré perquè penso que no hi ha motius”, va afirmar. Marín està també en espera de donar explicacions a la comissió d’Afers Institucionals del Parlament, a proposta d’ERC i de Catalunya en Comú. El calendari, però, avança, i queden només deu dies perquè el Parlament es dissolgui amb motiu de les eleccions del 14 de febrer. El portaveu del grup municipal d’ERC, Antoni Garcia, va avançar ahir que si cal tornar a demanar les explicacions de Marín, Alcázar i Plaza al nou Parlament ho faran.

Tots els partits van arremetre contra Marín. El portaveu d’ERC a la Diputació, Dionís Guiteras, en va demanar la dimissió i que JxC trenqui el pacte amb el PSC a l’organisme que presideix Marín. Per a Cs, el cas demostra que “el PSC està inhabilitat per obrir una nova etapa de convivència i regeneració”, segons Carlos Carrizosa. Els comuns lamenten que “el mal que s’està fent a la ciutat per la presumpta corrupció del Consell Esportiu és incalculable”, segons la portaveu del grup municipal, Ana González. Només el PSC va sortir en defensa de l’alcaldessa. El partit va demanar respecte per la presumpció d’innocència i va reiterar “la total confiança” en l’alcaldessa.

Marín va ser alertada de les presumptes irregularitats el febrer passat pel tinent d’alcaldia d’Educació, Esports i Joventut. Jaume Graells. Segons fonts municipals, Marín va demanar la revisió de les subvencions i la interventora municipal li va comunicar que estaven totes justificades i auditades correctament. Paral·lelament, el Consell Esportiu va demanar una auditoria externa que no ha arribat a concloure perquè la UDEF s’ha apropiat del material en estudi. Graells, que va lamentar no haver rebut suport del seu partit, va dimitir de les seves responsabilitats però continua com a edil al PSC. Alcázar continua com a segon tinent d’Espai Públic, Habitatge, Urbanisme i Sostenibilitat i Plaza, que va dimitir com a edil d’Esports, continua com a regidor de Bellvitge i Gornal. Marín apel·la a la presumpció d’innocència per mantenir-los.

LA FRASE

No dimitiré perquè penso que no hi ha motius
Núria Marín
Alcaldessa de l’Hospitalet i presidenta de la diputació


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona