Política

La Unió Europea i el Regne Unit tanquen un acord comercial per a la relació després del Brexit

Brussel·les i Londres superen les diferències en pesca que bloquejaven el pacte en les darreres hores

La Unió Europea i el Regne Unit han tancat finalment aquest dijous un acord sobre la relació futura després del 31 de desembre, dia en què acaba el període transitori.

Després de nou mesos de negociació i a només una setmana per al Brexit definitiu, Londres i Brussel·les han tancat un text després d’arribar a un consens en l’accés als bancs de pesca, la qüestió que més ha fet perillar l’acord en les darreres hores.

Ara, la Comissió Europea ha d’enviar el text als representants dels 27 perquè li donin llum verda i decideixin si aplicar l’acord de manera provisional a partir de l’1 de gener davant la manca de temps perquè l’Eurocambra el ratifiqui abans de final d’any.

Londres i Brussel·les han tancat un acord després que la negociació es desencallés en les últimes dues setmanes en alguns dels àmbits més problemàtics. Els progressos en la igualtat de condicions en comerç –normes de competència i ajudes d’estat– i en la governança del pacte havien generat més optimisme, però el consens en pesca no ha arribat fins a l’últim minut. El pacte estava gairebé tancat aquest dimecres, però alguns detalls en pesca l’han retardat fins al dijous.

L’acord arriba justament una setmana abans que acabi el període transitori i es produeixi la ruptura definitiva. El 31 de desembre el Regne Unit sortirà del mercat únic i de la unió duanera i deixarà d’estar sota la legislació europea.

Converses “sense progressos significatius” o “decebedores” i terminis que s’han anat incomplint un rere l’altre han marcat els més de nou mesos de negociacions entre la Unió Europea i el Regne Unit per pactar la relació futura. Després que la mitjanit del 31 de gener del 2020 es materialitzés el Brexit i el Regne Unit es convertís en el primer estat membre que abandonava el bloc comunitari, els equips negociadors tenien de marge l’any transitori per segellar una nova relació. Des de l’inici es va fer notar que seria una tasca complexa perquè les discussions ja van començar encallades en les mateixes qüestions que han fet perillar l’acord fins l’últim minut. De fet, el fantasma del no acord sempre ha estat present en la negociació.

Ja com a exsocis, les negociacions entre Brussel·les i Londres han travessat moltes etapes en aquests mesos. La frustració per la manca de progrés en els àmbits de la igualtat de condicions en comerç, la pesca i la governança –les tres qüestions més problemàtiques des de l’inici– va fer escalar la tensió en la segona meitat de l’any i va fer perillar el manteniment de les converses.

El moment més tens va arribar al setembre quan el govern britànic va presentar el projecte de la Llei del Mercat Interior, que violava parts de l’Acord de Retirada, concretament disposicions sobre Irlanda del Nord. La nul·la voluntat de Johnson a recular i a esmenar la llei, tal com li havia demanat la Comissió Europea, va fer que l’executiu d’Ursula von der Leyen iniciés un procediment d’infracció contra el Regne Unit.

A la tardor les negociacions es van encallar completament amb les tres qüestions més problemàtiques mantenint-se completament obertes.

Després de jornades de negociació en què no es va fer cap progrés, les converses van arribar al desembre fins al més alt nivell amb Von der Leyen i Johnson mantenint converses telefòniques periòdiques per intentar desencallar la negociació. Hi va haver fins i tot una trobada en persona que va suposar el retorn de Johnson a Brussel·les gairebé un any després del Brexit.

Al desembre, el gest de Londres de comprometre’s a retirar les clàusules conflictives de la Llei del Mercat Interior aplanava el camí cap a un possible acord.

Un cop les posicions es van apropar en les qüestions de la governança i la igualtat de condicions en comerç, la pesca s’ha mantingut fins l’últim moment com el principal escull per a l’acord.

L’Eurocambra descarta ratificar l’acord pel Brexit aquest any

El president de l’Eurocambra, David Sassoli, ha descartat aquest dijous que els eurodiputats ratifiquin l’acord amb el Regne Unit sobre la relació després del Brexit abans de final d’any. “Un acord d’última hora no ens permet fer l’escrutini parlamentari adequat abans de final d’any”, ha apuntat Sassoli en un comunicat minuts després de l’anunci del pacte, el qual ha celebrat. En la línia de Sassoli, el president el Consell Europeu, Charles Michel, ha dit que el pacte és “el millor desenllaç” possible, però ha alertat que “el procés no ha acabat” amb l’acord entre Brussel·les i Londres.

“Ara és el moment que el Consell i el Parlament Europeu analitzin l’acord al qual han arribat els negociadors abans de donar-li llum verda”, ha remarcat en un comunicat Michel.

Els representants dels 27 es reuneixen aquest divendres per tal d’analitzar el text, al qual han de donar el seu vistiplau. La manca de temps perquè l’Eurocambra ratifiqui l’acord abans de final d’any farà que el text s’hagi d’aplicar de manera provisional a partir de l’1 de gener.

Els líders dels grups parlamentaris es reuneixen dilluns. Fins ara, els eurodiputats han demanat que només s’apliquin de manera provisional les parts necessàries per evitar un Brexit caòtic.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Gairebé un centenar d’universitaris de Los Angeles detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona