Política

El lletrats del Congrés avalen l’admissió a tràmit de la comissió sobre el rei emèrit

Podem subratlla que ara ja no hi ha “excuses” per investigar Joan Carles I i que la decisió és “purament política”

La formació demana a tots els partits que se sumin a la iniciativa per “higiene democràtica”

Els lletrats del Congrés dels Diputats han acordat recomanar l’admissió a tràmit de la comissió d’investigació sobre el rei emèrit, Joan Carles I, segons ha anunciat Podem aquest dimarts.

Segons fonts de la formació i de la cambra, els lletrats han avalat per primera vegada en un informe la viabilitat legal de què es constitueixi una comissió sobre les activitats de l’anterior cap d’Estat. Només aquesta legislatura els lletrats s’havien manifestat en contra d’aquesta possibilitat en cinc ocasions, totes a instàncies de Podem o de les formacions independentistes.

Fins ara els lletrats havien argumentat que les activitats de Joan Carles I estaven emparades pel caràcter inviolable de la figura del cap de l’Estat, que “preserva el rei de qualsevol tipus de censura o control dels seus actes”. El PSOE havia vinculat la seva negativa a qüestions d’oportunitat política però també al criteri dels juristes.

La petició de creació d’una comissió d’investigació de Podem, ERC, CUP, Bildu, BNG, Més País i Compromís argumenta que els fets que es pretenen investigar –el cas de les targetes opaques- són posteriors a l’abdicació de l’exmonarca, i per tant no se li pot aplicar el criteri de la inviolabilitat.

Segons fonts del Congrés, l’informe dels lletrats “no s’oposa a l’admissió a tràmit” de la petició d’una comissió d’investigació sobre les activitats del rei Joan Carles, però el fet que s’acabi admetent o no serà una decisió que haurà de valorar la Mesa del Congrés. De fet, aquest òrgan es reunirà demà amb la petició d’admissió a tràmit de la comissió d’investigació damunt la taula, ara amb l’informe favorable dels lletrats.  Cap petició similar ha superat fins ara aquest tràmit, que permet elevar la qüestió al ple.

Amb tot, aquest dimecres previsiblement Podem es tornarà a quedar en minoria demanat la comissió d'investigació, tal com ha passat en anteriors ocasions en què el PSOE ha tancat files amb el PP i Vox per rebutjar investigar les activitats del rei emèrit.

En un missatge a les xarxes socials, Podem ha assegurat que “ja no hi ha excuses” per tirar endavant amb la investigació. “O s’està amb la veritat o amb la impunitat”, assegura la formació morada, que impulsa la comissió. El partit de Pablo Iglesias considera que “tots els partits de l’arc parlamentari hi haurien de donar suport per higiene democràtica”.

El portaveu d’Unides Podem al Congrés, Pablo Echenique, ha reivindicat que la decisió dels lletrats és el “fruit d’un minuciós treball” amb el que han aconseguit superar els “entrebancs jurídics”. “A partir d’ara, la decisió és purament política”, assenyala Echenique.



[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries