Política

El judici polític a Trump ja està en mans del Senat

El líder republicà a la cambra alta dubta si votar a favor de condemnar un president cada vegada més aïllat del partit, però amb suport fervent de la base

Washington es blinda per a la investidura de Biden

Donald Trump ha fet història en convertir-se en el primer president dels Estats Units a ser objecte de dos impeachments, i ara els EUA han entrat en un període de parèntesi anticlimàtic en espera que comenci el judici polític al Senat.

El líder dels republicans a la cambra alta, Mitch McConnell, va confirmar que la segona fase del procés no començarà fins a la setmana vinent; tenint en compte que d’aquí a cinc dies hi haurà la investidura de Joe Biden com a nou president nord-americà, l’inici del seu mandat compartirà protagonisme amb el judici al seu predecessor, que ja estarà passant els primers dies com a expresident a la seva mansió a Florida.

Calendari

Segons els primers calendaris que circulen pel Capitoli, el judici polític podria començar minuts després que Biden juri el càrrec com a nou president dels Estats Units.

McConnell ha de prendre una decisió cabdal: condemnar o no Trump per incitació a la insurrecció com vol la Cambra de Representants. El líder republicà està fart que el trumpisme hagi engolit el Partit Republicà. Entre els seus càlculs hi ha l’opció que, donant suport a l’impeachment i intentant arrossegar altres senadors conservadors per aconseguir la majoria necessària, podrà tornar a agafar les regnes del partit. La idea és que, condemnant Trump, se l’inhabilitaria per presentar-se a qualsevol càrrec públic de per vida.

La reflexió de McConnell és una demostració més de la fractura oberta al Partit Republicà des de l’assalt al Congrés, una petita revolta que es va fer encara més evident amb el vot de deu congressistes conservadors a favor de l’impeachment a la Cambra de Representants. Legisladors que, segons va confessar un d’ells, viuen amb por a les represàlies de les bases trumpistes.

“Hem hagut de canviar rutines, comprar armilles antibales... Algú ens podria intentar matar”, va dir el republicà Peter Meijer.

No obstant això, no hi ha cap senyal que la base estigui abandonant Trump. Segons una enquesta d’Ipsos, un terç dels republicans es defineixen com a “seguidors de Trump”. D’aquests, un 96% creuen que ha fet que el partit republicà sigui millor, i un 92% esperen que sigui candidat d’aquí a quatre anys.

Ciutat fantasmagòrica

El que sí és clar és que els EUA van girant full a poc a poc. Després de la primera fase de l’impeachment i mirant de reüll al Senat, Washington ara està concentrada que els actes d’investidura de Joe Biden del 20 de gener es produeixin sense cap mena de problema. I, perquè sigui possible, la decisió ha estat convertir la capital en una ciutat fantasmagòrica, plena de tanques, el triple d’efectius armats de la Guàrdia Nacional que fa quatre anys, i furgons militars.

Encara ha d’emmurallar-se més: es tancarà tot el National Mall, icònic centre on hi ha tots els memorials i museus, que en tots els actes de presa de possessió de nous presidents s’omple de gom a gom. També es tancaran desenes de carrers al voltant de la Casa Blanca i el Capitoli, es buidaran garatges i es prohibirà el pas a tothom que no sigui premsa o personal de seguretat.

Sense desfilada tradicional ni balls cerimonials ni grans masses de públic assistent, un dels únics apunts de normalitat que tindrà la investidura serà l’entonació de l’himne nacional, que cantarà Lady Gaga, i la tradicional actuació musical, encarregada a Jennifer López.

A la Casa Blanca, mentrestant, les caixes de mudança envolten un Trump cada vegada més aïllat. Enrabiat amb tothom, l’enuig del president és tan gran que els mitjans nord-americans asseguren que s’estaria negant a pagar les factures de Rudy Giuliani, el seu advocat favorit, per la frustració en sentir-se abandonat i sense ningú que el defensés davant el segon impeachment.

Els assessors més propers al president el van haver d’obligar a gravar un discurs difós la matinada de dijous en què condemnava “inequívocament” la violència dels seus seguidors i feia una altra crida a “rebaixar les tensions, calmar els ànims i promoure la pau”. No va fer cap menció de l’impeachment.

LES XIFRES

5
dies
falten per a la presa de possessió de Joe Biden com a president dels Estats Units a Washington.
1
terç
dels republicans es defineixen com a seguidors de Donald Trump, segons una enquesta d’Ipsos.

Força policial amb biaix ideològic

Un estudi de la Universitat de Princeton i publicat pel Guardian ha detectat que la resposta de les forces de seguretat dels EUA a les protestes és tres cops més violenta en manifestacions de grups d’esquerres que de dretes. L’anàlisi, basada en l’estudi de 13.000 actes (no tots acabats en violència) des de l’any 2012, demostraria que “la policia no actua més perquè els manifestants d’esquerres són més violents: també actuen més fins i tot quan són pacífics. La tendència és clara”, va resumir Roudabeh Kishi, director de l’estudi.

L’anàlisi apareix en un moment en el qual els EUA estan fent introspecció, en comparar la resposta policial a l’assalt al Congrés i la que van rebre grups antiracistes l’estiu passat. En aquest sentit, la fiscal de l’estat de Nova York, la demòcrata Letitia James, va anunciar una demanda contra la policia de la ciutat de Nova York per ús de força excessiva contra manifestants del moviment Black Lives Matter.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona