Política

Creix la pressió cap al PSC perquè no impugni el 30-M

El PSOE ja s’aclimata al nou escenari i proclama que l’ajornament de les eleccions “no impedirà” una victòria d’Illa

L’encara ministre es manté hermètic i Granados no descarta elevar un recurs

L’estratègia adoptada pel PSC d’oposar-se de manera frontal a l’ajornament de les eleccions malgrat el consens de la resta de partits, i al mateix temps especular sobre una eventual impugnació de la decisió, l’ha situat en el centre de la diana política. Ahir la resta de formacions, a dreta i esquerra, van coincidir a criticar la posició dels socialistes catalans, i alhora multiplicaven la pressió perquè acceptin la nova conjuntura i evitin fer el pas de judicialitzar l’afer. El primer a fer-ho va ser el conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, el mateix que s’ha encarregat de pilotar des del govern la qüestió, i que va instar el PSC “a fer una reflexió sobre si ha de ser un tribunal superior el que acabi determinant si els ciutadans poden votar o no, i si podem votar en una situació epidemiològica complexa com la que hi haurà el 14-F”.

En la mateixa línia es va expressar la secretària general adjunta dels republicans, Marta Vilalta, que va qualificar d’“incomprensible” i “partidista” l’actitud del PSC, i alhora va recordar que el ministre de Sanitat i candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, al seu dia va estar a favor d’ajornar les eleccions al País Basc i Galícia quan les “dades sanitàries allà eren menors que l’afectació actual a Catalunya”. Qui també va adoptar ahir un to crític va ser Ciutadans. Concretament, ho va fer el diputat Nacho Martín Blanco, que va acusar el PSC d’“estar més preocupat per l’èxit o el fracàs de l’operació Illa” que per la gestió de la pandèmia. També va reclamar a l’encara titular de Sanitat que atengui la proposta de la seva formació de decretar “confinament intel·ligent” per evitar un confinament estricte com el del març del 2020. Per tancar el cercle, la candidata del PDeCAT, Àngels Chacón, també va focalitzar la seva desaprovació cap a Illa. “Si aspira a governar la Generalitat, s’haurà de pronunciar alguna vegada sobre qüestions que afecten Catalunya”, va exposar Chacón, que també considera que darrere l’ajornament electoral hi ha criteris “partidistes”.

El PSOE i el PSC repliquen

En vista d’aquesta onada d’invectives, tant el PSOE com el PSC hi van respondre aplicant la tàctica futbolística del contraatac. Ara bé, amb certs matisos en el discurs. Per part dels socialistes espanyols, i per boca de la seva presidenta, Cristina Narbona, no es va voler posar tant l’accent en reclamacions, sinó en el relat que, assumint que l’escenari ha canviat, i les eleccions seran quan seran, el que toca ara és centrar-se en el propòsit d’intentar guanyar-les. “Es podrà retardar el canvi, però no es podrà impedir”, va manifestar Narbona, que també va lloar l’“estructura potent” del PSC i la figura del seu candidat, que va qualificar de magnífic. Salvador Illa, per la seva banda, que ahir va fer una roda de premsa a Barcelona en qualitat de ministre, no es va moure ni un mil·límetre de l’estratègia adoptada aquests dies: és a dir, esquivar tota pregunta sobre quan s’haurien de celebrar els comicis i també sobre l’aparent contradicció que hi ha entre el rol de candidat i el de responsable polític de la gestió de la pandèmia. “La data de les eleccions és una qüestió que correspon als partits, i no hi poso matisos”, es va limitar a dir, i alhora va reiterar que està “centrat al 101% en el virus”. “El meu focus és derrotar la tercera onada i, a curt termini, que hi hagi més vacunats que contagiats”, va rematar.

Per part dels socialistes catalans, però, el missatge va ser molt més explícit, i van assenyalar la possibilitat de recórrer davant la justícia contra el decret pel qual s’ajornen els comicis al 30 de maig. Qui ho va fer va ser la vicesecretària primera del partit, Eva Granados, que va afirmar que l’executiu català “està en una situació alegal”. “Si ens posem així, podríem decidir suspendre la democràcia fins que desaparegui la pandèmia”, va manifestar, i hi afegia que “això no és un ajornament, sinó una desconvocatòria” de les eleccions. Més lluny va anar el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Collboni, que va arribar a qualificar el canvi de data electoral d’“autèntica tupinada”. A parer seu, l’ajornament només obeeix a “la por de l’independentisme de perdre davant la candidatura de Salvador Illa”, circumstància que va considerar “un fet gravíssim des del punt de vista institucional i democràtic” i, per això, també va deixar anar que estudiaran si emprenen “accions legals”.

LES FRASES

El PSC ha de reflexionar sobre si ha de ser un tribunal el que acabi dient si la gent pot votar o no
Bernat Solé
Conseller d’exteriors
La data de les eleccions és una qüestió que correspon als partits, i no hi poso matisos
Salvador Illa
Ministre de sanitat
Podríem decidir suspendre la democràcia fins que desaparegui la pandèmia
Eva Granados
vicesecretària primera del psc

El govern nega un rerefons polític en la decisió

Veient les envestides, especialment del PSC, que proclamen que la decisió d’endarrerir les eleccions és una maniobra per guanyar temps per millorar perspectives de vot, el conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, va ser l’encarregat de desmentir-ho i marcar la rèplica. “Des del primer dia, el missatge ha estat ben clar. L’ajornament o la viabilitat d’anar a eleccions només es pot decidir d’acord amb criteris epidemiològics; per tant, vull pensar que cap partit ha pres la seva posició a partir de criteris partidistes. Si algun partit ho ha fet d’aquesta manera, ha fet un trist favor a la democràcia”, va manifestar en una entrevista a RAC1. Al seu torn, la titular d’Agricultura, Teresa Jordà, també es va defensar qüestionant el paper adoptat pels socialistes. “Que el partit del ministre de Sanitat no s’hagi afegit al consens de la taula de partits revela quines són les seves prioritats”, va assegurar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE estudien sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA