Política

Torrent i el PDeCAT també demanen al PSC que no posi en risc l’ajornament

El president del Parlament diu que forçar ara els comicis posa en joc la salut

IIla admet que la decisió “ja ha estat adoptada pels òrgans competents”

El president del Parlament, el republicà Roger Torrent, però també el PDeCAT es van afegir ahir a les peticions al PSC fetes pel govern català i per la majoria de partits perquè no presenti un recurs contra la suspensió del 14-F que pugui forçar la votació en aquesta data amb mals pronòstics sanitaris. Efectivament, diversos juristes creuen que un contenciós administratiu al TSJC podria acabar amb una sentència que obligués a votar en aquesta data perquè la llei electoral no preveu cap ajornament un cop els comicis han estat convocats.

Així, l’exvicepresidenta del govern Mas i candidata número 2 del PDeCAT, Joana Ortega, va demanar ahir als socialistes evitar “judicialitzar” la convocatòria electoral però va carregar tant contra el candidat socialista i ministre de Sanitat, Salvador Illa, com contra el govern català. Ortega va demanar a Illa que triï entre continuar de ministre o ser candidat. Tenint en compte que el PDeCAT també comparteix la crítica a Junts i ERC per un ajornament que considera per interès partidista, Ortega ha acusat el govern d’estar dividit en la qüestió i d’haver tingut temps per preparar les eleccions del 14-F. Un cop ajornades al 30-M, però, el PDeCAT demana a l’executiu que garanteixi la votació i la màxima participació “innovant en allò que es pugui per seguretat jurídica” tot evitant una altra data fallida.

Per la seva banda, el president del Parlament va avisar que portar l’ajornament als tribunals suposaria posar “en joc la salut de la ciutadania”. En una entrevista a TV3, Torrent va defensar el decret d’ajornament aprovat pel govern divendres i publicat dissabte al DOGC perquè “s’ha fet sobre la base d’una decisió lògica i racional, en funció d’unes dades sanitàries” i, en al·lusió al PSC, va advertir d’una possible impugnació “especialment a aquell partit que ostenta la gestió del Ministeri de Salut”.

Respecte a una flexibilització dels terminis electorals que la llei no preveu per ampliar el vot per correu o avançar la tria dels membres de les meses, Torrent va recordar que el govern del PSOE i En Comú Podem no va impulsar cap modificació quan es van ajornar les eleccions del País Basc i Galícia: “Posar urnes mòbils o no posar-les no depèn d’una llei catalana, sinó de la llei orgànica de règim electoral general (Loreg).” Torrent hi va afegir que l’oposició catalana, també el PSC, va rebutjar en el seu dia fer possible el vot electrònic per als catalans que resideixen a l’estranger.

En la seva negativa a pronunciar-se sobre l’ajornament per considerar que correspon al govern i als grups parlamentaris catalans, el ministre i candidat socialista es va limitar ahir a admetre en una entrevista al diari El País que l’ajornament ha estat decidit “pels òrgans competents” en al·lusió al govern català. Illa va ser també ahir el blanc de les crítiques de Cs i el PP. El candidat Carlos Carrizosa va defensar que el PSC s’oposa a l’ajornament “per interessos electorals” i va afirmar: “L’efecte Illa ens està portant a la inseguretat jurídica, al caos i a la indecisió.” El popular Alejandro Fernández va demanar la dimissió “urgent” d’Illa sota l’acusació d’estar “promocionant-se com a candidat” des del Ministeri.

LES FRASES

És un decret en funció d’unes dades sanitàries, i qui ho impugni està posant en joc la salut
Roger Torrent
president del parlament i candidat d’erc
L’obligació del govern era buscar el màxim consens amb tots els partits per no acabar judicialitzant
Joana Ortega
candidata número 2 del PDECAT
L’ajornament era una decisió del govern i dels partits. Ja ha estat presa pels òrgans competents
Salvador Illa
ministre de sanitat i candidat del psc


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES