Política

Impulso Ciudadano anuncia que també recorrerà la desconvocatòria del 14-F

La plataforma denuncia que la suspensió dels comicis “atempta contra els principis democràtics bàsics” i estableix un “perillosíssim precedent”

L’entitat considera que el vicepresident del govern, Pere Aragonès, no té competències per desconvocar les eleccions o fixar la nova data

La plataforma Impulso Ciudadano també recorrerà la suspensió de les eleccions al Parlament. Aquesta iniciativa se suma a quatre altres recursos presentats per diferents partits i entitats davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

 L’entitat ha anunciat aquest dilluns en un comunicat que demà presentarà un recurs contenciós administratiu “per vulneració de drets fonamentals” pel decret del govern de la Generalitat que deixa sense efecte la convocatòria d’eleccions fixada al 14 de febrer. La nota detalla que el recurs anirà plantejat a títol individual per membres de la junta directiva “per raons de legitimació activa, ja que són els drets individuals dels ciutadans els que han estat vulnerats”.

Segons Impulso Ciudadano, el decret de desconvocatòria signat divendres pel govern “atempta contra els principis democràtics bàsics”. I és que segons l’associació, l’executiu no pot continuar actuant amb el Parlament dissolt de manera indefinida, “sense data fixada per a les eleccions”.

Impulso Ciudadano recorda que les eleccions no van ser convocades per decisió del vicepresident del govern amb funcions de president, Pere Aragonès, sinó que es van convocar de manera “automàtica” d’acord amb l’article 67.3 de l’Estatut d’Autonomia, un cop es va constatar que no hi havia cap candidat que pogués obtenir la confiança de la cambra.

En aquest sentit, consideren que la signatura del decret de convocatòria per part d’Aragonès té efectes merament “formals” i entenen que el vicepresident “manca de competències per dissoldre el Parlament”, perquè aquesta és una facultat que la Llei de la Presidència atribueix en exclusiva al president. “El decret 1/2021 atribueix a Pere Aragonès una competència per decidir sobre la data de les eleccions catalanes que no té absolutament de cap base legal”, assenyala. La plataforma afegeix que el vicepresident del govern en funcions “no pot ni desconvocar ni decidir la nova data de celebració” dels comicis, més encara quan la previsió d’eleccions per al 30 de maig “no suposa formalment la convocatòria perquè se celebrin ni compromís que s’acabin fent en aquesta data”.

L’organització afirma que, tal com s’ha fet, la suspensió dels comicis del 14-F conculca “el dret dels ciutadans a un procés electoral conforme a les normes” i es vulnera el seu “dret de participació política” en convertir en “indefinida” la situació de dissolució del Parlament. “Deixar passar aquest atemptat als principis essencials del sistema polític suposaria establir un perillosíssim precedent que podria ser aprofitat per altres governs per convertir en indefinida la dissolució dels Parlaments, una cosa a la qual ens hem d’oposar amb fermesa”, alerta.

L’entitat defensa que si la situació sanitària impedeix la celebració dels comicis en la data prevista “s’haurien de buscar solucions que respectin el període electoral i, si s’escau, la pròrroga dels terminis, però no la desconvocatòria de les eleccions”.

Finalment, considera que el decret posa de manifest la “urgència” de reformar la Llei Orgànica del Règim Electoral General (Loreg) per donar un “tractament ordenat i assenyat” a les dificultats causades per la pandèmia. En aquest sentit, aposten perquè la decisió de retardar per motius sanitaris unes eleccions sigui competència de l’administració electoral i que estigui sotmesa al control dels tribunals per via d’urgència. “En cap cas pot reservar-se a la decisió dels governants, que poden tenir la temptació d’utilitzar aquesta facultat per altres interessos diferents als sanitaris”, apunta.Baixa la intensitat de les protestes per la llibertat del raper Pablo Hasél

barcelona / girona

Sánchez aigualeix el 51% independentista i mira al cens

madrid

Puigdemont: “La batalla no s’acaba a l’eurocambra”

Brussel·les

PSOE i PP ultimen els nous CGPJ i TC amb Podem a dins

madrid

Campo busca el “to just” de la lliure expressió

madrid

ERC reclama l’obertura de cinc passos fronterers

GIRONA

Alemanya aplica la justícia universal als crims sirians

Berlín

Els països veïns es mouen per trobar una sortida a la crisi de Birmània

Tòquio
equador

Almenys 79 morts en motins a les presons del país