Política

Iglesias encén el PSOE per l’exili de Puigdemont

Li retreuen la comparació amb els exiliats republicans

El president li ho agraeix i l’independentisme reclama “fets”

El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, va rebre ahir una allau de crítiques per les declaracions en una entrevista a La Sexta en què comparava Carles Puigdemont amb els exiliats republicans durant la dictadura franquista. Ja eren esperades les dels partits de dretes, però les paraules del líder de Podem defensant que cal indultar els líders independentistes per “interès de l’Estat” i que puguin representar els seus votants van suposar-li una allau de retrets dels socis de govern. El ministre de Sanitat i candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, va assegurar que els dos casos no eren comparables i que Puigdemont “no va respectar” l’estat de dret, mentre que la viceprimera secretària del PSC, Eva Granados, va admetre que la van “fer emprenyar” les declaracions d’Iglesias perquè era “banalitzar l’exili i banalitzar el patiment de milers de persones”. Tampoc va agradar la comparació al president de la Generalitat Valenciana i secretari general del PSPV-PSOE, Ximo Puig, mentre que el primer tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va lamentar que “els populismes sempre tracten de reescriure la història”.

Malgrat els intents de la portaveu de Podem, Isa Serra, i del portaveu d’En Comú Podem a Madrid, Jaume Asens, d’apaivagar els ànims tot assegurant que Iglesias havia fet una comparació i no una equiparació de patiments emparant-se amb la definició d’exiliat de la Real Academia Española (RAE), no va poder estalviar-se que el PP qualifiqués Iglesias com el “cavall de Troia” que vol destruir la democràcia espanyola. La líder de Cs, Inés Arrimadas, va preferir usar les paraules “insult” i “indignitat”.

Qui sí que va agrair les paraules d’Iglesias va ser el mateix Puigdemont amb un fil a Twitter, en què va lamentar “l’onada d’incomprensió que està rebent”, ja que “no el fa còmplice de cap estratègia independentista”. Tant des de JxCat com des d’ERC van reclamar-li, com a vicepresident de l’executiu espanyol, que “les bones paraules” es tradueixin en fets.

Boye denuncia que se sent “perseguit” per fer d’advocat

L’advocat Gonzalo Boye, que també representa els presidents de la Generalitat Carles Puigdemont i Quim Torra, va declarar ahir davant la jutgessa de l’Audiencia Nacional María Tardón, que l’investiga per presumpte blanqueig de capitals vinculat al narcotràfic, i va negar tots els fets. En un comunicat diu que emprendrà “totes les mesures legals oportunes per esclarir si s’ha comès algun abús d’autoritat o negligència en aquest procediment” i, d’aquesta manera, evitar “que en un futur cap advocat sigui perseguit simplement pel fet d’exercir la seva professió”. Boye va ser l’advocat del narcotraficant José Ramón Prado Bugallo, conegut com a Sito Miñanco, i afirma que té “proves irrefutables que aclariran qualsevol dubte” sobre la seva innocència. “La veritat només té un camí, i aquí s’ha mentit molt per tractar d’incriminar-me”, hi va afegir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Mas Guix entrega a Aragonès la proposta de finançament singular

barcelona

El sud global ja és aquí

Girona
Andrei Makaritxev
Investigador associat del CIDOB i professor de la Universitat de Tartu

“Putin vol que la guerra formi part de la vida quotidiana”

barcelonA
Kristian Herbolzheimer
Director de l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP)

“No hi ha cap país al món que pugui donar lliçons a un altre”

barcelona

Brasil, el gegant que reclama atenció

Buenos Aires
Joan Timonet
Cap de l’oposició a Sant Joan les Fonts (Sant Joan Plural)

“Fem nosa a l’equip de govern, ens sentim menystinguts”

Sant Joan les Fonts
guerra a gaza

La UE acorda sancionar a Hamàs i a colons israelians extremistes

barcelona
guerra a europa

Els 27 aproven 5.000 milions d’euros per enviar armes a Ucraïna

barcelona
política

Poble Lliure demana la dimissió de la direcció de l’ANC

barcelona