Política

Mèxic pressiona per una reforma, conjunta, de la política migratòria

El president Obrador recorda a Joe Biden el seu “compromís” per abordar-la

Guatemala dissol per la força la caravana i retorna 1.800 immigrants

Cada any desenes de milers d’immigrants, la majoria procedents de països centreamericans, intenten arribar a Mèxic, però l’última parada del viatge són els Estats Units. Quan avui Joe Biden juri el càrrec com a nou president nord-americà, aquest vell conflicte es mantindrà sobre la taula, com li ha recordat el seu homòleg mexicà. Andrés Manuel López Obrador ja el pressiona perquè afronti una reforma migratòria.

El 2012, quan Biden era vicepresident amb l’administració d’Obama, el líder mexicà s’hi va reunir i, malgrat que aleshores no es va concretar cap reforma, ja van estar d’acord que era imperatiu abordar-la. Obrador ara li ho ha recordat: “En campanya, el president Biden es va oferir a dur a terme una reforma migratòria, i espero que compleixi amb aquest compromís.” Biden s’ha compromès a enviar al Congrés una proposta de reforma migratòria que inclourà una via per regularitzar els 11 milions d’immigrants indocumentats que ja són al país. Per la seva banda, el mexicà considera que “atenent els que ja són als Estats Units, regularitzant-ne la situació migratòria i, alhora, duent a terme un programa de desenvolupament pel benestar dels pobles de l’Amèrica Central i Mèxic, es pot presentar una opció, una alternativa”.

De moment, però, a banda i banda de cadascuna de les fronteres, la política per aturar les caravanes és exclusivament policial. Guatemala hi va enviar mig miler de policies, que, amb gasos lacrimògens i cops de porra, van dispersar dilluns els 6.000 immigrants hondurenys que intentaven creuar el país en caravana en direcció a Mèxic, on també s’havien desplegat forces policials per barrar-los el pas. La policia guatemalenca va retornar al seu país uns 1.800 hondurenys que fugien de la pobresa extrema a la recerca d’una feina als Estats Units, 338 dels quals eren canalla. Cap d’ells viatja sol, sinó amb la família, però en condicions molt precàries. “No vull tornar a Hondures, no ho vull. Per què hi haig d’anar? No hi tinc res. Què menjaré?”, es preguntava una de les retornades. L’enfrontament policial no ha ocasionat ferits greus, però el govern d’Hondures ha demanat una investigació sobre l’actuació policial, mentre que el de Guatemala l’ha acusat de no actuar per evitar les caravanes. Prop de 3.000 immigrants a qui la policia de Guatemala no ha aconseguit aturar es van dispersar per la zona per seguir el camí cap al nord del continent.

El president mexicà assegura que aborden la caravana “en coordinació amb els governs de l’Amèrica Central, i també hi ha comunicació amb el govern dels EUA, amb els actuals funcionaris i amb els que hi entraran”.

LA FRASE

Atenent els que ja són als EUA i fent programes de desenvolupament, hi ha una alternativa
Andrés M. López Obrador
PRESIDENT DE MÈXIC


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà
guerra a gaza

Israel prepara l’evacuació de Rafah per començar la invasió

barcelona