Política

Iglesias es ratifica malgrat les crítiques per comparar Puigdemont i exiliats 

El vicepresident segon del Govern espanyol, Pablo Iglesias, s’ha ratificat en les seves declaracions en les quals va comparar l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont amb els exiliats republicans, manifestacions que han seguit sumant nous retrets fins i tot de l’ala socialista de l’executiu.

Després que aquestes paraules provoquessin un majoritari rebuig entre les diverses forces polítiques, el líder de Podem no se n’ha retractat i ha insistit que no vol contribuir a la criminalització de l’independentisme.

Només ha reconegut davant els periodistes que els contextos històrics que van motivar l’exili republicà espanyol i la marxa de Puigdemont són diferents.

No ha volgut respondre a les exigències de rectificació de formacions d’esquerra i de les associacions memorialistes que agrupen a familiars dels republicans espanyols que van haver de fugir durant la Guerra Civil i la postguerra i s’ha limitat a dir que accepta totes les crítiques “amb esportivitat”.

Davant d’això, ha centrat la seva resposta en l’actitud de les forces de dretes que li han retret les seves manifestacions i les ha arribat a donar per bones si, amb això, ha dit, partits com el PP o fins i tot Vox donen suport a la reforma de la llei de Memòria Històrica que està tramitant el govern espanyol.

Ha recordat els seus antecedents familiars contra el franquisme per rebutjar que li vulguin donar lliçons sobre aquest assumpte i ha insistit que no se sumara a la criminalització de l’independentisme per forts que siguin els poders econòmics i mediàtics que ho pretenguin.

Aquest dimecres al matí, la ministra d’Educació, Isabel Celaá, ha censurat les paraules del vicepresident segon del govern espanyol i líder de Podem. “No comparteixo la comparació”, ha remarcat Celaá, que l’ha considerat “injusta”.

En una conferència de ‘Nueva Economia Forum’, Celaá ha defensat que els exiliats de 1939 “atenien als principis de legalitat de la República constituïda en el moment” i fugien d’una Guerra Civil i de la “possibilitat de ser assassinats”. “Era un moment molt dramàtic. No ho comparo per a res”, ha indicat.

No s’ha mostrat d’acord amb les seves declaracions tampoc la ministra d’Hisenda i portaveu del Govern espanyol, qui en ser preguntada per aquest assumpte en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, ha rebutjat la comparació entre Puigdemont i els exiliats republicans.

Així, ha subratllat que els exiliats a causa del franquisme van defensar la legalitat vigent. “Altres la infringeixen”, ha assenyalat en al·lusió a Puigdemont però sense fer referència explícita a ell en cap moment.

Montero ha recordat que des del primer moment el govern de Pedro Sánchez ha volgut recuperar la dignitat dels exiliats republicans aprovant diverses mesures.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES