Política

El PSC podria superar ERC i JxCat a les eleccions catalanes, segons el CIS

Els socialistes obtindrien de 30 a 35 escons i els republicans entre 31 i 33

Junts per Catalunya es quedarien amb 20-27, Ciutadans amb 13-15, En Comú 9-12, la CUP 8-11, PP 7 i Vox entraria amb entre 6 i 10 escons

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) augura que el PSC podria obtenir entre 30 i 35 escons a les eleccions catalanes i superar ERC, que n’obtindria entre 31 i 33, i JxCat, que es quedaria amb 20-27. Segons l’enquesta preelectoral que ha fet pública aquest dijous, Ciutadans passaria de guanyar les eleccions a quarta força del Parlament amb entre 13 i 15 escons. Darrere seu En Comú Podem, amb entre 9 i 12 escons, la CUP amb entre 8 i 11 escons, i el PP, amb 7. Vox entraria amb força a la cambra catalana amb entre 6 i 10 escons i podria superar el PP. L’enquesta no augura cap representant ni per al PDeCAT ni per al PNC.

El sondeig del CIS es va realitzar entre el 2 i el 15 de gener, per tant, després que s’anunciés que el ministre de Sanitat, Salvador Illa, serà el candidat del PSC en substitució de Miquel Iceta. En total s’han fet 4.300 entrevistes.

El PSC lidera el vot directe i l’estimació

El PSC també lidera tant el vot directe (11,8%) com l’estimació de vot (23,9%) que el CIS fa després de cuinar les dades. Són tres punts més que ERC (9,8% de vot directe i 20,6 d’estimació de vot) i gairebé el doble que JxCat (6,5% de vot directe i 12,5% d’estimació).

Ciutadans (3,1% de vot directe i 9,6% d’estimació) ocupa la quarta posició en escons, però queda per darrere d’En Comú Podem (3,2% de vot directe i 9,7% d’estimació) en intenció de vot.

Vox (1,6% de vot directe però 6,6% d’estimació) supera el PP (1,8% de vot directe i 5,8% d’estimació). La CUP es queda amb el 3,2% de vot directe i 6% d’estimació.

Ja fora del Parlament hi ha el PDeCAT (0,3% de vot directe i 0,7% d’estimació) i el PNC (0% i 0,4%). Els supera el PACMA (0,3% i 0,7%).

La majoria independentista, en perill

Segons el CIS, les formacions independentistes (ERC, JxCat i la CUP) es quedarien en una forquilla d’entre 59 i 71 diputats, i per tant es podria perdre la majoria independentista al Parlament (68). Actualment les tres formacions sumen 70 diputats.

Una estimació que també es reflecteix en el percentatge de vot. Segons el sondeig, les forces independentistes (ERC, JxCat, CUP i PDeCAT) no superarien el 50% dels sufragis i es quedarien en un 39,8%.

Illa, candidat més ben valorat

El baròmetre del Centre l’Investigacions Sociològiques (CIS) inclou la valoració dels enquestats sobre els candidats a les eleccions. El candidat del PSC, Salvador Illa, és el més ben valorat, malgrat que es queda amb un 5. Per darrere seu hi ha els dos candidats de JxCat i ERC, Laura Borràs i Pere Aragonès, que empaten amb un 4,6. Un tercer grup és el que encapçala la candidata de la CUP, Dolors Saber, amb un 4, la d’En comú Podem, Jéssica Albiach, amb un 3,8, la del PDeCAT, Àngels Chacón, amb un 3,7, i la del PNC, Marta Pascal, amb un 3,5. Es disputen els últims llocs de la llista el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, amb un 2,7, el del PP, Alejandro Fernández, amb un 2,6, i tanca la llista el de Vox, Ignacio Garriga, amb un 2,5.

El CIS augura la victòria del PSC a la demarcació de Barcelona

Per demarcacions, el PSC obté la majoria dels seus escons a la de Barcelona, on podria aconseguir entre 21 i 24 escons. ERC en rebria 17-18, JxCat 10-13, Cs 9-10, En Comú Podem 8-9, la CUP 5-7, el PP 5 i Vox entre 4 i 6.

Possible empat entre ERC i JxCat a Girona

A Girona ERC i JxCat podrien empatar. Els republicans obtindrien entre 5 i 6 escons, mentre que JxCat entre 4 i 6. El PSC es quedaria amb 3, la CUP amb entre 1 i 2, Cs entre 1 i 2, i En Comú Podem amb cap o 1. Vox obtindria 1 escó, i el PP es quedaria a zero.

ERC es podria imposar a Lleida

A Lleida la victòria seria per ERC, amb cinc escons, per sobre de JxCat, que en rebria entre 3 i 4, i del PSC, amb entre 2 i 3. El PP, Cs i la CUP n’obtindrien 1 cadascun, mentre que En Comú Podem i Vox oscil·len entre cap i 1.

El PSC quedaria primer a Tarragona

A la demarcació de Tarragona el PSC es podria imposar amb entre 4 i 5 escons, per darrere seu ERC podria obtenir-ne 4 i JxCat entre 3 i 4. Cs es quedaria amb 2 i Vox n’obtindria entre 1 i 2. En Comú Podem, la CUP i el PP en rebrien un cadascú.

El CIS augura un fort creixement del PSC respecte al 2017. Li atorga una forquilla d’entre 30 i 35 escons, el doble que a les passades eleccions en què es va quedar amb 17. ERC, per la seva banda, amb entre 31 i 33 escons obtindria un resultat similar al del 2017, quan en va rebre 32. Per contra JxCat, amb 20-27, patiria un retrocés respecte al grup que es va presentar a les últimes eleccions (34), tot i que cal tenir en compte les escissions de l’espai convergent amb PDeCat i PNC que ara quedarien fora del Parlament.

La davallada més forta, però, és la de Cs, que a guanyar les eleccions amb 36 escons i que ara es quedaria amb entre 13 i 15,. En Comú Podem, per contra, experimentaria un augment de vot i passaria de 8 diputats a una forquilla d’entre 9 i 12. Igual que la CUP, que amb els 8-11 escons que li augura el CIS més que doblaria el resultat del 2017, quan es va quedar amb 4 representants al Parlament.

Vox pot superar el PP

Segons l’enquesta, Vox entraria al Parlament amb entre 6 i 10 escons i podria superar el PP (7). Amb tot, amb aquests 7 diputats els populars encara millorarien els resultats del 2017, quan es van quadar amb 4.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona