Política

Conte dimiteix per intentar formar un nou govern amb més suports

El primer ministre d’Itàlia queda en funcions i inicia una roda de consultes per formar el seu tercer executiu

Renzi pressionarà perquè faci un pas al costat

Itàlia ha encetat un nou capítol en la crisi de govern que va provocar Matteo Renzi quan va retirar el suport a l’executiu. Giuseppe Conte havia aconseguit sortir del pas de manera temporal superant la moció de censura al Parlament i al Senat, però conscient que els números no li permetrien continuar. Per això, ahir va presentar la dimissió davant el president de la República, Sergio Mattarella. És el primer pas per poder reorganitzar el govern. Obtindrà l’encàrrec de liderar un nou executiu –el seu tercer– i l’objectiu és que aquest cop sigui amb més suports. A partir d’ara iniciarà la roda de consultes amb els grups parlamentaris. No ho té fàcil.

Qui li continua posant les coses difícils és l’ex-primer ministre Renzi. El florentí, que manté una batalla d’egos amb Conte, voldria fer-lo fora. És a dir, condiciona el suport del seu partit, Itàlia Viva, a l’executiu de coalició del Moviment 5 Estrelles, el Partit Demòcrata i Lliures i Iguals al fet que li serveixin en safata el cap de Conte. Però no tots els parlamentaris d’Itàlia Viva (que van ser escollits pel Partit Demòcrata i quan Renzi va crear un nou partit van canviar de jaqueta) estarien d’acord a seguir l’estratègia de pressionar fins al final. De fet, ja no van votar en contra de la moció de confiança de Conte al Senat com pretenia Renzi, sinó que es van abstenir.

Una altra possibilitat seria fer un govern d’unitat nacional, és a dir, sumar a l’executiu actual les forces de dreta i de centredreta. Silvio Berlusconi, líder de Força Itàlia, veuria de bon ull entrar al govern, però al mateix temps ha de fer equilibris amb els seus socis de coalició, Matteo Salvini de la Lliga i Georgia Meloni del postfeixista Germans d’Itàlia. L’extrema dreta, que encapçala totes les enquestes, voldria anar a eleccions al més aviat possible. Tota la resta de partits, que hi sortirien perdent, faran de tot i més per tal d’evitar-ho.

La dimissió de Conte va arribar ahir perquè volia protegir Alfonso Bonafede, el ministre de Justícia, grillino i fidel contià. Bonafede havia de sotmetre’s avui a una votació parlamentària, i perdre-la hauria significat una estocada mortal per a Conte.

Segons va revelar el diari Domani, el moviment de Conte va fer que Renzi hagués de tornar ahir corrent des de Riad. El florentí era a l’Aràbia Saudita per participar en una conferència sobre innovació. Renzi hauria entrat a formar part del consell assessor del FII Institute, l’organisme controlat per la família reial saudita que organitzava l’acte. Si assisteix a tots els actes previstos, guanyarà, segons informa Domani, 65.802,34 euros (80.000 dòlars) anuals. Durant els dos últims anys, Renzi hauria guanyat, entre el sou de senador i el de conferenciant i assessor arreu del món, gairebé dos milions d’euros.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona