Política

Les possibilitats de condemnar Trump al Senat, sota mínims

La major part dels republicans de la cambra alta s’oposen a continuar amb el judici polític contra l’expresident

Alguns legisladors busquen fórmules per censurar-lo per l’assalt al Capitoli

El segon judici polític contra Donald Trump fa pinta que acabarà com el primer: exonerant-lo. Avui en dia no hi ha prou vots al Senat per condemnar l’expresident per incitació a la insurrecció que va acabar amb l’assalt al Capitoli del dia de Reis, i tot sembla indicar que la xifra de suports necessaris és inabastable.

La prova més evident és que la majoria dels senadors republicans va votar a favor d’una resolució per declarar inconstitucional seguir amb el procés d’impeachment contra Trump a la cambra alta i van exigir desestimar-lo, amb el benentès que ja no té càrrec públic i no té sentit continuar. “L’impeachment és per destituir-lo d’un càrrec, i l’acusat aquí ja ha abandonat el càrrec”, va argumentar el senador republicà Rand Paul, impulsor de la proposta.

Quaranta-cinc dels cinquanta legisladors conservadors van donar suport a la idea de Paul, abraçant l’argument que continuar amb el judici arrossegaria el país al “canal de la rancúnia”. Els demòcrates no ho veuen així: defensen que Trump ha de retre comptes pel que va fer i s’ha de crear precedent per evitar retòriques bel·licistes que provoquin una repetició dels episodis de caos i destrucció de fa tres setmanes.

La resolució de Paul va ser rebutjada gràcies al vot en bloc dels demòcrates i les poques desercions republicanes. Que només cinc conservadors es distanciessin de la resta del partit, no obstant això, és un mal auguri per als qui volen condemnar Trump, ja que és insuficient de cara al moment de la sentència d’un judici que començarà el 9 de febrer.

Perquè Trump sigui condemnat pel Senat de l’acusació d’incitació a la insurrecció cal que disset senadors republicans s’uneixin als demòcrates en la sentència. Els càlculs polítics personals i el poder que el trumpisme encara té sobre els conservadors fan impossible que tants legisladors canviïn de bàndol.

“És força evident després de la votació [de la resolució del senador Paul] que és extraordinàriament improbable que el president sigui condemnat; només cal saber matemàtiques”, va dir la republicana Susan Collins, una de les cinc conservadores que van votar a favor de continuar amb el judici.

Per això s’estan intentant obrir noves vies per, quan Trump sigui exonerat (o fins i tot abans, si van molt mal dades), el Senat pugui fer algun gest simbòlic de repulsa a l’expresident i culpar-lo d’alguna manera de l’assalt del 6 de gener al Capitoli. La republicana Collins, juntament amb el demòcrata moderat Tim Kaine, estan impulsant la recerca de noves fórmules i sembla que han trobat la solució: una resolució de censura de l’exmandatari.

La idea s’està començant a moure pels passadissos del Congrés i sembla que està guanyant adeptes a mesura que queda clar que l’impeachment no acabarà en condemna. El fet que per aprovar la resolució només caldria que deu republicans hi votessin a favor fa més viable l’èxit de la proposta.

Avenç en el tractat amb Rússia

Una de les trucades més esperades del nou president dels EUA, Joe Biden, era la que havia de tenir amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin. Segons Washington, va ser prou tensa per demostrar que la visió cap a Moscou ha canviat. Biden va presentar tots els punts de fricció, com ara la “contínua” agressió de Rússia a la sobirania d’Ucraïna, els ciberatacs i interferències electorals, o l’enverinament d’Aleksei Navalni. La portaveu nord-americana, Jen Psaki, va dir que l’objectiu era “deixar clar que els EUA actuaran fermament en defensa dels seus interessos nacionals en resposta a accions malignes de Rússia”. El Kremlin va definir la trucada com “de negocis i sincera”.

Un punt en comú va ser la necessitat de renovar el tractat New START, que limita la capacitat d’armament nuclear de Washington i Moscou, i que caducava la setmana vinent. El Parlament rus va aprovar mantenir l’acord.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA i el Regne Unit anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid