Política

Vox salva Sánchez i Iglesias pel decret dels fons de la UE

El no d’ERC, JxCat, el PDeCAT i la CUP acosta el govern a la derrota al Congrés fins que la ultradreta l’auxilia per sorpresa

Calvo ho agraeix i l’independentisme hi veu l’espòiler del que pot ser el 14-F

€Els devots del credo del “ja res pot sorprendre” i del “ja ho he vist tot” van ser desafiats ahir al Congrés, on va tenir lloc una heretgia parlamentària no vista fins ara. La coalició de Pedro Sánchez i Pablo Iglesias va estar contra les cordes durant hores per l’anunci d’ERC, JxCat, el PDeCAT, el PP, Cs i la CUP de votar en contra del decret que regula els fons europeus, però, quan flairava una derrota vergonyosa a ulls de Brussel·les, Vox va irrompre a escena per sorpresa per auxiliar el govern que defineix com a “il·legítim” i “el pitjor en 80 anys de democràcia”. L’independentisme hi va veure un espòiler del que pot passar després del 14-F.

Després del socors, el portaveu de Vox, Iván Espinosa de los Monteros, va negar l’acord: “No hi ha hagut negociació ni cap conversa, no n’hi ha hagut en els darrers dos anys ni en les darreres hores. A Vox votem sempre el que pensem que és millor. I aquest sistema no ens agrada i no hi podem votar a favor, però és un mal necessari perquè els fons arribin com més aviat millor, i per això no hi votem en contra.” Sense citar la ultradreta pel nom, la vicepresidenta Carmen Calvo els ho va agrair: “Vull agrair-ho molt especialment a tots i cadascun dels diputats i els grups a disposició d’ajudar el seu país.” I així va ser com la por de la derrota es va capgirar amb un marcador de 170 vots a favor, 126 vots en contra i 56 abstencions.

Si bé no comptava amb JxCat ni el PDeCAT, el PSOE es va veure sorprès per la bel·ligerància d’ERC que Adriana Lastra no va poder estovar arribant a l’hemicicle amb Gabriel Rufián. El portaveu d’ERC al Congrés va ironitzar que era “curiós veure Vox votant amb el govern filoterrorista i socialcomunista”. “Que Vox li doni suport justifica el no d’ERC, el govern converteix els 140.000 milions en un botí que es repartiran les empreses de l’Íbex 35”, va dir Rufián. A JxCat, Laura Borràs va censurar que el disseny del fons és “extremament centralitzat” i obre un “festival del favoritisme” i “una distribució opaca i no competitiva dels fons, en què les principals beneficiades seran les empreses de l’Íbex 35, quan han d’incloure de manera prioritària les petites i mitjanes empreses, les més afectades per la pandèmia i que a Catalunya representen el 90% del teixit empresarial”. Per Ferran Bel (PDeCAT), “l’únic tema que el PSOE ha negociat és si Podem i Iglesias havien de formar part o no de la comissió de control i del comitè tècnic dels fons”. Per Bel, “l’abstenció de Vox no és més que un espòiler del que pot passar a Catalunya després de les eleccions del 14-F”, perquè “Vox pot acabar fent el mateix amb el PSC a la Generalitat”. Mireia Vehí (CUP) va exigir a Calvo saber “si tornaran els homes de negre a veure si apliquem els condicionants de la UE en pensions i en matèria laboral”. El secretari general del PP, Teodoro García Egea, va acusar “Vox i Bildu de ser els salvavides de Sánchez”.

LA FRASE

Vull agrair-ho molt especialment a tots i cadascun dels diputats i els grups a disposició d’ajudar el seu país
Carmen Calvo
vicepresidenta espanyola


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona