Política

La mesa del Congrés rebutja l’últim intent del CGPJ d’aturar la reforma d’aquest organisme

La cambra recorda als jutges que el Congrés té plena potestat per legislar sense haver d’escoltar-los

Demana “respecte” al poder legislatiu

El Congrés dels Diputats ha rebutjat aquest dimarts reconsiderar la decisió de tirar endavant la reforma de la Llei del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) per limitar els seus poders d’aquest organisme.

La mesa de la cambra baixa espanyola ha respost aquest dimarts a la petició del CGPJ, que demanava al Congrés que reconsiderés la decisió de no demanar cap informe al propi Consell sobre la proposició de llei de PSOE i Podem, que planteja evitar que el CGPJ pugui fer nomenaments quan actuï amb el mandat caducat, una iniciativa que ja està en tràmit.

El ple extraordinari del CGPJ celebrat el passat 21 de gener va acordar demanar a la Mesa que reconsiderés aquesta decisió, i aquesta ha acordat –amb els vots a favor els vot a favor de PSOE i l’oposició de PP i Vox- respondre que no necessari tal informe.

PSOE i Podem han rebutjat l’escrit del CGPJ emparant-se en l’informe dels lletrats de la cambra, que recorda que només el Congrés i el Senat tenen potestat per reformar lleis i només els grups parlamentaris poden demanar reconsideracions de decisions de la Mesa del Congrés, i no pot fer-ho “qualsevol altre subjecte”. D’altra banda, recorda que el Congrés té potestat per decidir si remet o nou una iniciativa legislativa al Consell perquè emeti un informe.

A més, defensa que la tramitació de la proposició de llei per la via d’urgència és una decisió de la majoria absoluta del Congrés i nega haver habilitat la resta del mes de gener per a aquesta finalitat, com al·legava el CGPJ.

La mesa subratlla que exerceix la seva potestat d’acord amb la Constitució i compleix amb les funcions que li atribueix el reglament de la cambra, entre les quals la de respectar les deliberacions i decisions de la mateixa.

En aquest sentit, demana a la resta d’institucions el mateix respecte  “en l’exercici de les funcions que els puguin atribuir les lleis emanades de les Corts”.

Les dues formacions del govern de coalició tanquen  d’aquesta manera la porta a l’últim intent del CGPJ d’aturar la reforma mitjançant un escrit on demanava
a la Mesa que “reconsiderés” la seva decisió de tramitar-la. Prèviament els jutges ja havien aprovat un acord que acusava el govern de Sánchez de trencar la “separació de poders” per impulsar una iniciativa legislativa de manera urgent i sense escoltar-los.

La reforma ja va superar un primer escull la setmana passada quan el PSOE, Podem, PNB, ERC, PDeCAT i Bildu van rebutjar les esmenes a la totalitat que el PP, Vox, Cs i també JxCat havien presentat contra la iniciativa. Mentre no s’aprova la reforma el CGPJ segueix fent nomenaments, i la setmana passada va designar set presidents d’audiències provincials.

 La portaveu del PSOE, Adriana Lastra, ha recordat que ’la potestat legislativa de l’Estat la tenen les Corts, que no estan obligades a demanar informes o compareixences prèvies”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Sánchez revela avui la decisió després d’una onada de suport

Barcelona
política

Zero girs de guió per consolidar el vot convençut

barcelona
opinió

Comunes contra el casino

Clara Ponsatí
Candidata d’Alhora

“Els partits independentistes s’han entregat a Espanya”

Barcelona

El nou Trueta, el gran repte

Girona

Pistes independents: la clau

Barcelona
Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes