Política

La JEC desestima la petició d’Oriol Mitjà de prohibir votar presencialment els infectats amb el coronavirus

L’àrbitre electoral justifica que “privar el dret de sufragi” als que no hagin votat per correu “excedeix” les seves competències

La Junta també desestima les peticions del Síndic de Greuges

La Junta Electoral Central (JEC) ha desestimat la petició de l’expert en malalties infeccioses Oriol Mitjà de prohibir votar presencialment a les persones infectades amb el coronavirus.

L’àrbitre electoral argumenta que “privar el dret de sufragi” a les persones infectades que no hagin sol·licitat el vot per correu “excedeix” les seves competències.

La JEC admet en la seva resolució que les eleccions comporten un risc de contagi “per molt que els poders públics s’esmercin en mantenir unes condicions sanitàries idònies”, però alhora recorda que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va tombar l’ajornament dels comicis que havia plantejat el govern.

En aquest context, destaca que les administracions han pres un conjunt de mesures per facilitar el vot no presencial i per garantir la seguretat als col·legis.

La resolució afegeix que, tal com indica el TSJC, el risc de contagi “no és major que el de qualsevol altre activitat no essencial permesa” a Catalunya i, més encara, “amb les mesures adoptades s’ha procurat reduir al màxim aquest risc”.


La JEC tomba les sol·licituds del Síndic
La JEC ha desestimat les diferents peticions del Síndic de Greuges per preservar la salut dels membres de mesa electoral. Una d’aquestes era la de buscar mecanismes de sufragi no presencials per a persones contagiades o contactes estrets a partir de la data en què conclou el termini de sol·licitud de vot per correu, aquest divendres 5 de febrer.

L’autoritat electoral considera que aquesta recomanació “no resulta possible” conforme a allò que disposa la legislació electoral vigent i, per aquest motiu, la Generalitat “ja ha pres mesures” perquè aquestes persones votin amb les mesures de seguretat que marca el protocol d’adequació dels col·legis electorals.

També rebutja la petició del Síndic d’ampliar el termini de votació per correu més enllà del 5 de febrer pels informes “desfavorables” de l’Oficina del Cens Electoral i de la mateixa empresa de Correus.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries