Política

Rússia expulsa tres diplomàtics europeus per assistir a les protestes en suport a Navalni

El ministeri d’Exteriors declara ‘persona non grata dos funcionaris dels consolats de Suècia i Polònia a Sant Petersburg i a un tercer de l’ambaixada d’Alemanya a Moscou

El govern rus considera que van cometre accions “inadmissibles” que no es corresponen amb el seu estatus diplomàtic

Rússia ha decidit expulsar tres diplomàtics d’Alemanya, Polònia i Suècia per acudir a les protestes en suport del líder opositor Alexei Navalni, segons ha confirmat aquest divendres el ministeri d’Exteriors rus.

“Els diplomàtics que van participar en les accions il·legals han estat declarats persona non grata en correspondència amb la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques”, informa Exteriors en un comunicat. En la mateixa nota s’anuncia que s’ha ordenat als tres funcionaris estrangers “abandonar el més aviat possible el territori de Rússia”.

El ministeri d’Exteriors ha convocat els ambaixadors dels tres països per expressar la seva “protesta” arrel de la participació de funcionaris dels consolats de Suècia i Polònia a Sant Petersburg, i de l’ambaixada alemanya a Moscou el passat 23 de gener.

Segons el govern rus, es tracta d’accions “inadmissibles que no es corresponen amb el seu estatus diplomàtic”.

En aquest sentit, Moscou ha demanat als diplomàtics dels tres països europeus que s’atinguin “estrictament” a les normes del dret internacional.

El 23 i 31 de gener passats desenes de milers de persones van protestar de manera pacífica a diversos punts de Rússia en suport de Navalni, que va ser detingut el passat 17 de gener tan bon punt va tornar al país.

El líder de l’oposició extraparlamentària va ser condemnat el passat 2 de febrer a una pena real de tres anys i mig de presó per la presumpta violació de les condicions de la seva pena suspesa, dels quals haurà de complir 2 anys i 8 mesos un cop descomptats deu mesos d’arrest domiciliari.

Les protestes, que no estaven autoritzades, van ser reprimides amb violència per la policia, que va detenir més de 10.000 manifestants, segons l’organització independent OVD-Info.

Borrell condemna l’expulsió de tres diplomàtics europeus de Rússia

ACN

L’Alt Representant de la Unió Europea (UE), Josep Borrell, ha condemnat l’expulsió de tres diplomàtics d’Alemanya, Suècia i Polònia de Rússia, als quals el Kremlin acusa de participar en les manifestacions contra l’empresonament de l’opositor Alexei Navalni.

“Nego que hagin fet activitats incompatibles amb el seu estatus de diplomàtics”, ha afirmat Borrell aquest divendres en un comunicat. “La decisió s’ha de reconsiderar”, ha demanat.

L’anunci de l’expulsió coincideix amb el viatge oficial del cap de la diplomàcia europea i s’ha produït poc després de la seva reunió amb el ministre d’afers exteriors Sergei Lavrov.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona
escòcia

L’SNP trenca la coalició de govern amb els Verds

barcelona
política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”