Política

La Guàrdia Urbana de Barcelona fa esborrar un dels grafits en suport de Pablo Hasél al Parc de les Tres Xemeneies

El mural representava la cara del rei emèrit amb diverses fletxes clavades i el qualificava de ‘lladre

L’Ajuntament reconeix que eliminar la pintura ha estat “un error” i nega haver donat cap “instrucció política”

Els serveis de neteja municipals de Barcelona han esborrat aquest dilluns, per ordre de la Guàrdia Urbana, un grafit a favor de la llibertat del raper lleidatà Pablo Hasél, condemnat a presó per l’Audiència Nacional, i que titllava el rei emèrit, Joan Carles I, de lladre, xoriço i assassí d’elefants, entre altres.

El mural, pintat aquest diumenge al Parc de les Tres Xemeneies del Poble-Sec, representava la cara de Joan Carles de Borbó amb diverses fletxes clavades i expressions com ’fill putatiu de dictador’ o ’paràsits’, a més de demanar la llibertat de Hasél.

Després de conèixer que els serveis municipals li havien destruït l’obra, l’artista Roc Blackblock ha comentat que diumenge, després de pintar-lo, es preguntaven “quan duraria”. “Ingènues de nosaltres especulàvem entre dues opcions: durarà molt perquè la gent el respectarà o durarà poc perquè vindran feixistes a sabotejar-lo. Que cadascú tregui les seves pròpies conclusions”, ha afegit.


“L’Ajuntament de Colau esborrant un mur republicà per la llibertat d’expressió. Ni això toleren aquests repugnants fidels servidors del règim”, ha lamentat Pablo Hasél en un missatge a les xarxes socials. El raper ha denunciat que “ja no és que Unides Podem no faci absolutament res per evitar els nostres empresonaments, és que a sobre els seus ajuntaments, com el de Colau, esborren murals republicans per la llibertat d’expressió. Farsants els queda curt”.

L’alcaldessa de la capital catalana ha reconegut en un missatge a les xarxes socials que “aquest mural no s’hauria d’haver esborrat”.

Colau, que ha volgut deixar clar que “no hi ha hagut cap ordre política”, ha admès que ha estat “un error que no s’ha de repetir”. És per això que ha demanat “revisar ja el protocol que s’ha aplicat”.

A més, ha reiterat el seu “compromís total amb la petició de llibertat de Pablo Hasél” i ha demanat “reformar ja el codi penal per evitar més vulneracions de la llibertat d’expressió”. “Els nostres vots hi són per quan es porti a votació al Congrés”, ha assegurat.

El regidor de Drets de la Ciutadania de l’Ajuntament, Marc Serra, ha lamentat que els serveis del seu propi consistori hagin esborrat el mural “per una decisió precipitada”, que ha assegurat que “no obeeix a cap indicació política”.

Serra ha reconegut que ha estat un “error” esborrar el grafit, sobretot perquè s’havia pintat “en un mur especialment habilitat per a l’art urbà”.

En aquest sentit, ha anunciat que han obert una investigació per esclarir per què s’ha acabat eliminant la pintura i evitar que una situació així es torni a repetir.


El regidor ha afegit que el consistori s’ha posat en contacte amb l’artista per fer-li arribar una “disculpa pública” pels fets i li han traslladat el compromís de “revisar els protocols” perquè no torni a passar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La incertesa per la carta de Sánchez sacseja l’inici de campanya pel 12-M

barcelona
Estat espanyol

Feijóo diu que Sánchez fa una “operació de supervivència política”

Estat espanyol

La fiscalia demana arxivar el cas contra la dona de Pedro Sánchez

Barcelona
Estat Espanyol

Brussel·les considera la decisió de Sánchez un “afer intern” espanyol

Barcelona
política

Aragonès diu que no té sentit una qüestió de confiança i demana a Sánchez que “planti cara” a la ultradreta

barcelona

Manos Limpias admet que la denúncia es basa en retalls de premsa

Barcelona
política

Illa diu que respecta el “parèntesi” de Sánchez i crida els socialistes a la “resistència”

barcelona
política

Jordi Pujol : “Ara toca Junts, votaré Puigdemont”

barcelona
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans