Política

L’Audiencia Nacional ha de dictar la detenció de Hasél si el 12-F no entra al penal

La fiscalia va defensar la suspensió de la segona condemna perquè no ingressés a la presó

Més de 200 artistes signen el manifest en suport del raper

“Les nombroses mobilitzacions i mostres de rebuig han forçat el govern a intentar rentar-se la cara amb més promeses que sense mobilitzacions serien fum, com la derogació de la llei mordassa. Volen desmobilitzar. A més, no han fet res per frenar el meu empresonament en quatre dies”, piulava ahir el raper Pablo Hasél , després de l’anunci sorpresa d’abans-d’ahir a la nit del govern espanyol que vol reformar el Codi Penal per despenalitzar delictes que castiguen la llibertat d’expressió, com fa anys que li reclamen grups de juristes espanyols, organismes internacionals i el Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH).

Certament, l’Audiencia Nacional haurà de dictar una ordre de crida i cerca si divendres, 12 de febrer, el cantant de Lleida Pablo Rivadulla Duró no ingressa en un centre penitenciari per complir la condemna, ja que venç el termini de deu dies que el tribunal li va donar per fer-ho voluntàriament, com s’ofereix a tots els condemnats. L’advocat de Hasél ha presentat un recurs de súplica, però això no paralitza el compliment del càstig. El cantant ja va dir que no hi aniria ni s’exiliaria. Així que, si res no canvia, les forces de seguretat l’hauran d’anar a detenir a casa seva, quan rebin l’ordre del tribunal.

Hasél va ser condemnat el 2014 a una pena de dos anys de presó per enaltiment del terrorisme per haver “justificat l’existència” de grups terroristes, com els Grapo, ETA i Terra Lliure. L’Audiencia Nacional va acceptar suspendre-li la pena, és a dir, l’entrada a presó el 2019. A finals de gener passat, però, l’Audiencia Nacional no va acceptar suspendre-li una segona condemna de nou mesos de presó per enaltiment del terrorisme i multa per injúries a la corona.

La defensa del raper va demanar la suspensió de la pena amb l’aplicació de l’article 80.2 del Codi Penal, i la fiscalia hi va estar d’acord, ja que complia els principals requisits, a més d’exigir-li la condició de no delinquir en els quatre anys següents. El fiscal hi exposa que, en el moment de cometre els fets, el 23 de març del 2014, l’acusat no tenia antecedents penals, ja que la primera condemna és del 31 de març del 2014; amb fermesa, del març del 2015. El segon motiu és que aquesta pena no excedeix els dos anys de presó, i que no ha de pagar cap responsabilitat civil.

D’altra banda, més de 200 artistes ja han signat el manifest Sense llibertat d’expressió no hi ha democràcia, en suport del raper , com ara Pedro Almodóvar, Serrat i Alba Flores, entre d’altres. La plataforma en suport de Hasél ha organitzat més actes avui a Lleida.

LA XIFRA

9
mesos de presó
i multa és la segona condemna contra Hasél per enaltiment del terrorisme i injúries a la corona, el 2014. La primera, dos anys de presó, estava suspesa.

Tornar a pintar el mural contra el rei

Davant les fortes crítiques, l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va tornar a piular ahir les seves “disculpes” perquè els serveis municipals de neteja van esborrar un dels murals que s’havien fet durant el cap de setmana al parc de les Tres Xemeneies en suport de Pablo Hasél, en què es veia la cara del rei emèrit, titllat de lladre, com en les lletres del raper. Colau va insistir que la seva formació (comuns) defensa la llibertat d’expressió i ahir va presentar una proposta de reforma dels delictes d’opinió al Congrés, a través del diputat Jaume Asens.

Per la seva banda, el regidor Marc Serra , de Drets de Ciutadania i del districte Sants-Montjuïc, també es disculpava pel que s’havia fet “malament” i explicava a Twitter que han parlat amb l’autor, @rocblackblok, i l’entitat que gestiona els murs lliures perquè “es torni a pintar el mural”. I hi afegia: “L’Ajuntament es farà càrrec de les despeses. I s’evitarà que torni a passar.” Paral·lelament, ahir ja s’oferia una reproducció en làmina A3 del mural censurat per 15 euros, assegurant que els beneficis es destinaran a casos de repressió.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid

Israel desplega armament i soldats a la frontera de Gaza

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona

Junts presenta els candidats del Ripollès

ripoll
guerra a gaza

Qatar diu que està revaluant el seu paper com a mediador

barcelona
política

Illa rebutja ser investit amb els vots de Vox

barcelona