Política

El PDeCAT de Mas i Chacón no aconsegueix cap escó

El partit hereu de Convergència que volia frenar la CUP queda a les portes del Parlament

La candidata defensa que no han tingut prou temps per donar a conèixer el seu projecte al país

El PDeCAT, liderat per l’exconsellera d’Empresa i Coneixement Àngels Chacón, i que té el suport de l’expresident de la Generalitat Artur Mas, no ha aconseguit, finalment, entrar al Parlament. Tot i que les enquestes i les primeres estimacions li donaven entre un i dos escons, finalment la formació que es va declarar sense embuts hereva de Convergència, de centredreta, i que va situar el model que representa la CUP com el model a combatre, no en va obtenir cap.

“No podem estar contents i lamentem que l’independentisme no estigui condicionat per una força de centre”, va dir Àngels Chacón poc abans de la mitjanit en una roda de premsa en què va sortir acompanyada de la plana major del partit. “Sabíem que era un repte difícil, que teníem poquíssim temps, que hem optat per tenir veu pròpia però hem anat molt justos”, va admetre. Chacón va alegrar-se “de la majoria independentista” al Parlament i va reiterar que “aquesta és una qüestió que s’ha de resoldre políticament, com així ho han tornat a dir els catalans”, i va lamentar “l’entrada de Vox”, que, va dir, “polaritzarà els debats i distorsionarà el contingut de les sessions”. En tot cas, Chacón va recordar que “la política és una cursa de fons” i va reiterar la confiança en el partit i en l’opció que lidera. “Seguim sent un partit amb projecte”, va afirmar.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, va assegurar que el partit havia tingut “la millor candidata” de les eleccions, “però no ha estat suficient per assolir l’objectiu” que s’havien marcat, que era que “aquest partit, que és present a les principals institucions del país i vol fer-se gran, tingués representació al Parlament”. Bonvehí va convocar per avui la direcció executiva nacional per fer una valoració dels resultats. Amb el 97% escrutat, el Partit Demòcrata, en la primera convocatòria electoral a què concorria separat de Junts, va obtenir 74.786 vots, un 2,71% (el 2,48%, a Barcelona; el 3,17%, a Girona; el 4,62%, a Lleida, i el 2,80%, a Tarragona). El candidat de Lleida, Marc Solsona, va ser el de la circumscripció més votada. El partit va obtenir la victòria en set municipis: Aitona, Bellmunt d’Urgell, Preixens, Ivars de Noguera, la Baronia de Rialb i Vilaller.

LA FRASE

Hem volgut tenir veu pròpia, però hem anat molt justos i no hem assolit els objectius
Àngels Chacón
candidata del pdecat

Marta Pascal s’estavella i Primàries tampoc obté representació

A Marta Pascal, secretària general del Partit Nacionalista de Catalunya i candidata a la presidència de la Generalitat, no li ha servit de res tallar-se els cabells i fer “un canvi” d’imatge per allunyar-se dels seus antics companys convergents. L’espai catalanista i pragmàtic que havia venut, i el trencament amb el programa de JxCat i del PDeCAT davant les càmeres per fer un dels seus anuncis de campanya, no han rebut la confiança dels electors. Pascal va obtenir ahir un minso 0,16% dels vots, poc més de 4.400. Tampoc ha obtingut representació Primàries Catalunya, liderat a Barcelona per Laura Ormella. Els delfins del partit que va impulsar Jordi Graupera a Barcelona van obtenir un 0,21% dels vots, una mica menys de 5.000. “Hem fet el que havíem de fer, donar una alternativa que defensa aplicar el resultat del referèndum de l’1 d’octubre”, va declarar Ormella, que hi va afegir: “Seguirem treballant per trencar la censura mediàtica.” I va advertir que estaran “expectants per veure com fan servir aquesta nova majoria ERC, Junts i la CUP”, als quals va recordar que l’independentisme “ha superat el 50%+1”. Víctor Puig, número 2 a Barcelona, també va remarcar la “majoria absoluta independentista”. “Una gran victòria de país –va dir a Twitter–. Enhorabona a tots. Segur que ara faran la independència. Ens tindreu al costat. Els catalans els han donat una oportunitat més.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona