Política

L’independentisme amplia la seva majoria absoluta i supera el 50% dels vots

El PSC és el partit més votat però empata amb ERC en escons (33)

Republicans, JxCat (32) i la CUP (9) sumen 74 escons

Els comuns conserven els seus 8 diputats, Cs s’ensorra amb 30 menys que el 2017 i el PP es queda amb 3

La ultradreta entra al Parlament amb els 11 escons de Vox

L’independentisme ha aconseguit ampliar la seva majoria absoluta i supera el 50% dels vots emesos a les eleccions al Parlament d’aquest 14 de febrer.

Les tres formacions independentistes amb representació a la cambra (ERC, JxCAT i CUP) sumaran 74 escons al nou Parlament, sis per damunt de la majoria absoluta. Si es tenen en compte els 2,72% dels sufragis obtinguts pel PDeCAT i altres formacions extraparlamentàries, les formacions favorables a la independència de Catalunya superen el 50% dels vots en aquests comicis.

Amb més del 99% dels vots escrutats, el PSC s’erigeix com el partit més votat aquest diumenge amb el 23,01% dels sufragis (648.397). Els socialistes protagonitzen la principal remuntada en relació als anteriors comicis i aconsegueixen 16 nous diputats, fins als 33.

És el mateix nombre de diputats que obté ERC, amb 600.770 vots queda 1,69 punts per sota del PSC (21,32%). Els republicans sumen així un escó que els permet fer el sorpasso a Junts per Catalunya (JxCAT) en el lideratge de l’espai independentista.

La candidatura liderada per Laura Borràs obté 565.689 (20,07%) i perd dos escons en comparació amb el 21-D, si bé el seu espai s’ha fragmentat en dues formacions més, el PDeCAT i el PNC, que s’han quedat fora de la cambra.

La tercera força independentista més votada és la CUP, que puja 5 escons i tindrà 9 diputats al nou Parlament català. Els anticapitalistes han obtingut 188.242 vots, el 6,68% del total.

En Comú Podem (ECP) ha estat la cinquena força més votada (193.401, el 6,89%) i manté la seva actual representació de 8, amb els quals serà el sisè grup parlamentari, per darrere de la CUP.

Ciutadans (Cs) és el gran derrotat de la nit amb la pèrdua de gairebé un milió de vots i 30 escons. La candidatura encapçalada per Carlos Carrizosa només aconsegueix 156.912 vots (5,57%) davant els 952.820 del 2017, gairebé 20 punts menys.

El PP continua retrocedint a Catalunya però conserva la seva presència al Parlament. La llista liderada per Alejandro Fernández obté 108.401 (3,85%) i es queda amb 3 escons, 1 menys que fa tres anys.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona
Estats Units

Biden fa broma amb l’edat: “Sóc un adult competint contra un nen de 6 anys”

Barcelona
política

Crida dels comuns a frenar la dreta com a les generals del juliol passat

l’hospitalet del llobregat