Política

Els partits fixen posició per a una negociació a camp obert

La CUP evita línies vermelles, però recorda que en el programa du un referèndum abans del 2025

ERC parla de nou full de ruta i insta JxCat, que vol un front comú al Congrés, i ECP a aparcar vets

Vetllant armes. En espera d’endegar definitivament les negociacions que permetin investir el republicà Pere Aragonès i formar un nou govern –de moment ahir encara no es va produir la primera reunió anunciada entre ERC i la CUP–, tots els partits implicats van reiterar ahir la predisposició per arribar a un acord que canalitzi la reforçada majoria del moviment, i van fixar unes posicions de partida que confirmen que l’entesa serà complexa per la multitud d’actors i qüestions a plantejar, però que alhora no hi fan albirar, almenys a priori, esculls insalvables. També la portaveu del govern, Meritxell Budó, feia una anàlisi positiva dels resultats del 14-F perquè “validen” l’acció de l’executiu i “reforcen” els partits que aposten per una resolució política al conflicte, i feia una crida que pactin per formar una nova majoria de govern.

Contribueix a l’optimisme el fet que la CUP, que torna a tenir la clau de la governabilitat, no va posar ahir línies vermelles en una compareixença davant els mitjans en què va reiterar com a condició que s’avanci en els quatre grans eixos que ja va anunciar en campanya: amnistia i fi de la repressió; autodeterminació; recuperació de drets socials i econòmics, i desplegament d’estratègies contra el canvi climàtic. “Volem escoltar també què se’ns proposa, quin és el clima amb què els partits volen afrontar el nou cicle”, assenyalava la candidata, Dolors Sabater, que recordava que les urnes han dictat que l’independentisme reclama “polítiques més d’esquerres”. “Hem tingut un creixement important, som necessaris i podem condicionar aquest canvi”, assenyalava. Sabater, a més, posava l’accent en un altre punt que duien en el programa, i que reclama que tothom es faci seu: treballar per celebrar un referèndum, ara sí, “vinculant” aquesta mateixa legislatura, és a dir, “el 2025 a tot estirar”. “De cap manera el seu resultat pot ser objecte una altra vegada de criminalització, repressió i menysteniment; demanem el compromís de posar-lo en el calendari i d’anar a totes per aconseguir-lo”, aclaria.

Els cupaires, que no formaran un equip de negociació específic i faran rotacions en funció del tema a parlar, han iniciat una ronda de trobades amb col·lectius i entitats per conèixer les seves necessitats de primera mà, i alhora han activitat el debat intern en totes les organitzacions que formen la seva candidatura. Ahir Sabater ja advertia que, tot i que no es pot perdre temps, “la pressa no ha de ser incompatible” amb la voluntat de “fer les coses bé”, per evitar que es formi un govern com el de fa tres anys, que no ha complert les expectatives que es van marcar. La formació té convocat un consell polític ordinari el 27 de febrer, però ahir el diputat Carles Riera ja avançava que no s’hi prendrà cap decisió sobre un eventual pacte, sinó que servirà tot just per al debat. La culminació de les negociacions, doncs, podria anar per llarg.

Entretant, ahir el presidenciable Aragonès va indicar a TV3 que veu necessari que, de les converses, en surti “un full de ruta compartit”, amb el referèndum i l’amnistia com a idees centrals. Això sí, també assenyalava que inicialment cal parlar de programa de govern i fixar unes “bases diferents” per formar un executiu “sense exclusions” i amb una sòlida majoria parlamentària, i va tornar a defensar que hi cabrien consellers tant de la CUP com dels comuns i JxCat. Tant Aragonès, que va descartar que calgui anar a una repetició d’eleccions, com el president d’ERC, Oriol Junqueras, van instar la resta a deixar-se estar de “vets encreuats” i a treballar plegats. Junqueras, per cert, explicava a RAC1 que ell no entrarà en la negociació política, però sí que ha emprès contactes amb el món sindical i empresarial. “Tots m’han demanat que ens entenguem”, subratllava.

Junts també al Congrés

D’altra banda, Junts continua a disposició d’ERC per “començar a construir la majoria independentista” que els electors han votat, en paraules del secretari general de Junts, Jordi Sànchez. Tot i els punts en comú que comparteixen Junts, ERC i la CUP, amnistia i referèndum pactat, no serà fàcil posar-los per escrit al llarg d’aquestes negociacions, que es preveuen imminents. Sànchez va tornar a posar sobre la taula el que el partit considera cabdal, una majoria “sòlida” al Parlament formada pels tres partits independentistes que comparteixin una mateixa estratègia. La representació d’aquest tripartit en el govern la condiciona al que pugui decidir cada partit, amb referència a la CUP. “On se sentin més còmodes”, hi afegia.

El que té clar Sànchez és que l’estratègia que s’acabi pactant entre els tres partits també s’hauria de traslladar a la cambra del Congrés dels Diputats. “Seria positiu que, en aquesta legislatura, els partits es mantinguessin lleials a l’acord de la presidència de la Generalitat.” Quan li van preguntar per la voluntat d’ERC que els comuns també puguin ser en aquest govern, Sànchez va reiterar que el resultat del 14-F és clar: “Els electors han votat a favor d’una majoria independentista, el govern ha de ser independentista”, reiterava. “Els comuns acceptaran una proposta independentista?”, es pregunta Sànchez intentant evitar posar l’accent en els comuns, ja que considera que és un fals debat, amb l’únic objectiu d’intentar situar Junts a la dreta de l’escena política catalana. “A mi qui em vindrà a dir que soc de dretes? La senyora Albiach?”, va etzibar Sànchez. La candidata dels comuns va tornar a assenyalar ahir que un govern entre ERC i JxCat està “fracassat” i que “cal seguir empenyent” per un tripartit amb el PSC i ERC i va assenyalar que el problema és el “nacionalisme excloent” de Junts.

El problema no és Borràs, sinó la deriva de JxCat cap al nacionalisme excloent
Jéssica Albiach
Candidata de catalunya en comú
Als comuns els vull al govern, tot i no ser imprescindibles, i no tinc problema amb una conselleria de la CUP
Pere Aragonès
candidat d’erc
Seria positiu que l’acord a la Generalitat també es traslladés a Madrid, és una qüestió de lleialtat
Jordi Sànchez
secretari general de junts
Estem oberts a escoltar i a explicar el procés de negociació, sense posar-hi límits d’entrada
Dolors Sabater
Candidata de la cup

El Consell vol “reactivar” el procés

El Consell per la República va reclamar ahir als partits independentistes que tradueixin el triomf electoral en una “agenda de reactivació del procés d’independència”. En una nota, l’òrgan els va instar a acordar un “full de ruta compartit” per culminar el mandat de l’1-O, on es complementin l’aposta pel diàleg amb l’Estat i la “necessitat de preparar les condicions per a un exercici reeixit de la unilateralitat”, ja que les dues opcions figuren en els programes dels grans partits. Així mateix, conviden a “enfortir” el Consell com a espai transversal que pot “contribuir poderosament” a l’entesa estratègica, que també creuen que s’ha de traduir en un “front comú” a les corts espanyoles per augmentar la força en una eventual negociació. El Consell també insta a “rellançar l’acció internacional” i que el ratifiquin com a “actor prioritari” en aquesta tasca. Ahir mateix, l’ens va enviar una carta a totes les forces, tret de Vox, per convidar-les a reunions bilaterals en els propers dies per presentar-los la seva proposta estratègica.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

eSTAT ESPANYOL

Sánchez es planteja renunciar després de l'acusació contra la seva dona

Barcelona
Política

Mor Joan Casas Montaña, exalcalde de Cornellà del Terri

política

Repetició al Senat d’Illa desvinculant-se de Koldo i d’ERC i Junts qüestionant la seva gestió

barcelona

El PSC es compromet a revitalitzar l’esport gironí

girona
Estats Units

Biden diu que l’ajuda a Ucraïna començarà a arribar en “poques hores”

Barcelona
estats units

Les protestes estudiantils als EUA generen divisió dins del Partit Demòcrata

barcelona
guerra a gaza

Israel pressiona Hezbol·là al Líban mentre continua bombardejant Rafah

barcelona
GIRONA

Junts fa una aposta per la transformació digital de les empreses

GIRONA
GIRONA

Trobada dels candidats d’ERC amb els sindicats per parlar d’habitatge

GIRONA