Política

La llei Zerolo trenca la unitat de vot del govern de coalició

El Congrés aprova tramitar la d’igualtat de tracte i no discriminació impulsada pel PSOE i Unides Podem s’absté perquè veu “deslleial” la iniciativa

L’oposició critica que portin al Congrés les “baralles internes”

Unides Podem s’ha abstingut en la votació de l’admissió a tràmit de la llei d’igualtat de tracte i no discriminació impulsada del PSOE, coneguda com a llei Zerolo.

La cambra baixa ha donat llum verda a la tramitació de la llei Zerolo amb 160 vots a favor, 133 abstencions i els 52 vots en contra de Vox. La iniciativa ha tirat endavant amb els vots dels socialistes, ERC, Cs, PNB, PDeCAT, Més País i la CUP i l’abstenció del PP, Unides Podem, EH Bildu i JxCat.

La formació lila considera que els socialistes han actuat “de manera deslleial” i, per això, no han donat suport a la iniciativa que han registrat els socialistes “de forma unilateral”. El fet que la iniciativa hagi estat del grup socialista mitjançant una proposició de llei i no s’hagi impulsat conjuntament i “de forma consensuada” des del govern espanyol, via projecte de llei, s’ha llegit com una manera d’entorpir la llei trans i la llei LGTBI en la qual treballa el ministeri d’Igualtat, pilotat per Unides Podem.


“Es desvirtua el fons i la forma del pacte de coalició que contempla tres lleis antidiscriminació”, ha defensat el diputat d’Unides Podem Ismael Cortés. Fonts de Podem remarquen que no voten en contra per “evidenciar un cop més la voluntat d’arribar a acords en relació al paquet legislatiu antidiscriminatori complet”, que és el que recull l’acord de coalició.

Cortés ha insistit que es van assabentar per les xarxes socials  que el PSOE registrava la iniciativa i ha considerat que cal treballar conjuntament perquè la norma dels socialistes encara és “massa tímida”. “Què els ha mogut a actuar de forma deslleial amb Unides Podem presentant la llei de manera unilateral?”, ha preguntat.

Diversos grups han criticat que els socis de coalició hagin dut les seves “baralles internes” al Congrés amb un debat d’una qüestió com la discriminació. Així ho ha expressat la diputada d’EH Bildu Bel Pozueta.

El diputat del PNB Andoni Agirretxea ha lamentat que “no és seriós” i ha opinat que podrien haver portat un projecte de llei.

El diputat de Més País Íñigo Errejón ha dit que PSOE i Unides Podem no poden utilitzar la cambra baixa “per posar-se el dit a l’ull”. “Ampliar drets no va mai en detriment de ningú”, ha dit. A més, ha reclamat que “no posin a competir els avenços en drets”.

La diputada d’ERC Maria Carvalho ha avisat el PSOE que aprovar aquesta norma no pot impedir la llei trans i la llei LGTBI. “Necessitem les tres lleis”, ha dit.

Per la seva banda, la diputada de Cs Sara Giménez ha donat suport a la iniciativa antidiscriminació però ha criticat que els socis de coalició estiguin “discutint per veure qui es penja la medalla”. El PP ha criticat que la iniciativa “neixi d’una lluita del govern”. Vox s’hi ha oposat negant que hi hagi discriminació.

La llei Zerolo és una norma integral que inclou la discriminació per sexe, origen racial o ètnic, discapacitat, edat, religió, orientació o identitat sexual, malaltia i situació socioeconòmica. La diputada socialista Beatriz Carrillo ha defensat que és un “potent instrument contra la lluita per la discriminació”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Feijoo acusa Sánchez d’haver pres el pèl als espanyols

Barcelona
política

Allau de crítiques des de Catalunya a Sánchez per la seva “comèdia”

barcelona
escòcia

Yousaf dimiteix com a primer ministre escocès i accentua la crisi de l’SNP

barcelona
estat espanyol

La Comissió Europea evita pronunciar-se sobre la decisió de Sánchez

barcelona
estat espanyol

El PSOE diu que amb la continuïtat de Sánchez “guanya la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Sánchez no dimiteix i seguirà de president

madrid
guerra a gaza

Almenys vint palestins morts en nous atacs israelians a Rafah

barcelona
guerra a europea

Ucraïna es retira de tres localitats en el front oriental

barcelona
política

Puigdemont suspèn l’agenda d’avui per la defunció de la seva mare

barcelona