Política

Segona nit d’aldarulls després de les protestes per l’empresonament de Pablo Hasél

A Barcelona, Girona i Lleida alguns manifestants malmeten mobiliari urbà, cremen vehicles i contenidors i saquegen establiments

La policia espanyola carrega contra la concentració al centre de Madrid

Aquest dimecres s’ha viscut la segona nit consecutiva d’aldarulls a diverses ciutats catalanes i de l’Estat espanyol després de les manifestacions pacífiques contra l’empresonament del raper Pablo Hasél, que compleix des d’ahir a la presó de Ponent de Lleida una condemna de l’Audiencia Nacional espanyola per enaltiment de terrorisme per les lletres de les seves cançons. Almenys 29 persones han estat detingudes a Barcelona (12), Lleida (10), Girona (5) i Tarragona (2).

A la capital catalana unes 2.200 persones (segons l’Ajuntament) s’han concentrat aquest dimecres al vespre als Jardinets de Gràcia. Els Mossos han desplegat un fort dispositiu policial amb una quinzena de furgonetes que s’han situat a l’entorn dels Jardinets. Cap a tres quarts de vuit els manifestants han iniciat una marxa que ha baixat pel Passeig de Gràcia, durant la qual s’han escoltat consignes com “Llibertat Pablo Hasél” o “Catalunya antifeixista”.

Els primers aldarulls s’han produït a la zona de la plaça Urquinaona i la Via Laietana. En aquest punt algunes persones han aixecat barricades amb mobiliari urbà i s’han encès els primers contenidors. També han provocat danys a diverses motos que hi havia aparcades, que han quedat al mig de la via. Els Mossos han disparat trets de bales de foam i han dispersat els manifestants circulant a gran velocitat amb les furgonetes.

A la zona de la ronda Sant Pere amb el Passeig de Gràcia els manifestants han tret tanques d’una obra i les han utilitzat per construir diverses barricades. També han cremat contenidors en aquest punt i a la cantonada del carrer Diputació amb Pau Claris.

A la Rambla de Catalunya amb plaça Catalunya i a la Borsa de Barcelona hi ha hagut llançament de pedres a la línia policial.

Almenys una persona ha estat detinguda en aquest punt per atemptat als agents de l’autoritat per aquest llançament d’objectes als policies.

A més, un grup ha accedit a un hotel de passeig de Gràcia i hi ha causat destrosses. També n’han provocat a botigues pròximes.

Els aldarulls i incendis, alguns dels quals de grans dimensions i pròxims a edificis, s’han reproduït a diversos punts com el carrer Pelai amb Ronda Universitat.

Al voltant de les 10 de la nit algunes persones han entrat a un concessionari de vehicles situat a Gran Via amb Rambla Catalunya i han malmès els cotxes.

En total, la policia ha detingut 12 persones a la capital catalana per accions violentes i desordres públics, segons ha informat el cos de Mossos d’Esquadra.

Llançament d’ampolles i pirotècnia a Girona

A Girona la manifestació en contra de l’empresonament de Pablo Hasél ha tornat a derivar igualment en aldarulls. La concentració ha començat a la Plaça U d’Octubre i des d’allà s’ha mogut cap a la subdelegació, als jutjats i ha tornat de nou al punt inicial.

En veure els primers llançaments d’objectes, els Mossos han avisat llavors d’una actuació policial imminent i han entrat a la plaça amb les furgonetes per dispersar els manifestants.

Els manifestants han llançat ampolles de vidre i pirotècnica a la zona de la subdelegació del govern espanyol i també han calat foc a papereres de la plaça Mercadal.

Els aldarulls s’han desplaçat fins al Barri Vell on els manifestants han continuat muntant barricades amb papereres en diversos punts i també amb peces de bastida d’una obra del carrer Santa Clara. Al Pont de Pedra han format barricades amb contenidors de vidre i han llançat ampolles als agents, que responen amb trets de foam.

Els Mossos han perseguit els manifestants pels carrers del Barri Vell i han detingut almenys cinc persones i han identificat un menor de 13 anys que llençava pedres.

Contenidors cremats a Lleida

La marxa convocada a Lleida en contra de l’empresonament del raper ha acabat amb contenidors cremats i llançament d’objectes contra els Mossos d’Esquadra, que han respost amb trets de foam.

La marxa ha començat a la plaça Europa i ha transcorregut pacíficament fins a la presó de Ponent, on han posat cançons de Hasel i s’ha llegit un manifest. Hi havia més d’un miler de persones.

Quan ja havia finalitzat l’acció un grup d’encaputxats s’ha dispersat i ha començat a provocar aldarulls, cremant contenidors i llançant objectes contra la línia policial.

Aquests manifestants han decidit llavors tornar cap al centre de la ciutat. Els agents han rebut llançament d’objectes des de balcons.

La policia ha detingut inicialment 3 presumptes participants en els aldarulls, un a la zona del Doctor Fleming i dos al carrer Doctor Combelles, tots tres per desordres públics. Posteriorment, el balanç de detinguts s’ha elevat a una desena.

Tall de l’autovia a Tarragona

Un centenar de persones han tallat l’autovia A-7 a Tarragona aquest dimecres a la nit en el marc de les protestes en suport de Hasél.

La concentració s’ha convocat a la ciutat, però després s’han desplaçat cap a l’autovia enmig de càntics i consignes a favor de l’alliberament de l’artista. Els manifestants han mantingut el tall de la carretera durant un quart d’hora en tots dos sentits de la marxa. Després d’aquest temps han estat desallotjats pels Mossos d’Esquadra sense que hi hagi hagut aldarulls. Els participants han tornat al centre de la ciutat i poc després la manifestació s’ha donat per acabada.

Finalment, a Tarragona s’han practicat dues detencions al carrer d’en Salines, una per atemptat a agents de l’autoritat i una altra per resistència i desobediència.

Nit tranquil·la a Vic

Al voltant de 200 persones s’han concentrat aquest dimecres al vespre a la Plaça Major de Vic per reclamar la llibertat del raper lleidatà Pablo Hasél i també de les persones detingudes ahir en els aldarulls a la capital d’Osona.

Els concentrats s’han citat a dos quarts de vuit del vespre a la plaça del Pes i s’han desplaçat fins a la Plaça Major on s’han sentit crits de “Llibertat detingudes”, “Llibertat Pablo Hasél” i “Fora les forces d’ocupació”.

Durant la protesta ha regnat un ambient relaxat i sense aldarulls. A la Plaça Major no s’hi ha vist un dispositiu policial especial. Sí que s’ha reforçat el dispositiu davant dels jutjats de Vic i la comissaria dels Mossos –on aquest dimarts va haver-hi greus aldarulls– amb diverses furgonetes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Illa va a Madrid i posa amb safata la idea de servilisme

barcelona
POLÍTICA

Cañigueral destaca que el vot a Esquerra afavoreix el jovent

figueres
Guerra a Gaza

Hamàs publica proves de vida de dos ostatges

Barcelona
política

Paneque defensa que les infraestructures ajuden l’economia

blanes
Estat espanyol

Núñez Feijóo acusa a Sánchez de “dimitir de la democràcia”

Barcelona

Badia (Comuns) proposa un Pla director d’allotjaments turístics

sant feliu de guíxols
Guerra a gaza

Hamàs estudia l’última proposta de treva d’Israel

Barcelona

Vergés considera que aquestes eleccions “van d’Illa o de Puigdemont”

palafrugell
política

La CUP veu viable moure’s amb transport públic a l’Alt Empordà

castelló d’empúries