Política

Fiscalia es querella contra Torrent i tres membres de la Mesa per permetre debats sobre autodeterminació i monarquia

Acusa de desobediència el president del Parlament i Costa, Campdepadrós i Delgado

La Fiscalia de Catalunya s’ha querellat per desobediència contra el president del Parlament en la passada legislatura, el republicà Roger Torrent, i els membres de JxCat i ERC en la Mesa per tramitar resolucions a favor d’exercir el dret a l’autodeterminació i per reprovar la monarquia.

En el seu escrit, la Fiscalia Superior de Catalunya demana a la sala civil i penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que citi com a investigats Torrent i els seus companys independentistes a la Mesa en la passada legislatura -Josep Costa (JxCat), Eusebi Campdepadrós (JxCat) i Adriana Delgado (ERC)-, per un delicte de desobediència a l’autoritat judicial, en desoir suposadament els mandats del Tribunal Constitucional.

Segons la Fiscalia, Torrent i els seus companys independentistes a la Mesa van tramitar tres resolucions en la passada legislatura a favor d’exercir el dret a l’autodeterminació i per reprovar la monarquia malgrat els advertiments de la seva il·legalitat per part del secretari general del Parlament i sabent que el Tribunal Constitucional l’hi havia prohibit.

Reaccions

El vicepresident del Parlament, Josep Costa, ha qualificat de “previsible” la querella contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres de la Mesa per permetre el debat de resolucions sobre autodeterminació i monarquia. Entre ells, ell mateix. A través de Twitter, Costa ha recordat que el gener de l’any passat va dir que s’havia triat deshonor però que es tindria deshonor i conflicte. Per la seva banda, també a través de les xarxes socials, la candidata de JxCat, Laura Borràs, ha dit que la querella contra la Mesa del Parlament és “tota una declaració de diàleg” i ha recordat que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va dir que la fiscalia depèn de l’executiu.

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha mostrat el seu suport al president del Parlament, Roger Torrent, i als membres de la Mesa Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i l’exmembre Adriana Delgado. “Seguirem lluitant per un Parlament que pugui debatre de tot”, ha subratllat Albiach a través de Twitter, “també per construir una democràcia que entengui que la resolució d’aquest conflicte només serà política”.

En la mateixa línia, s’ha pronunciat el portaveu del partit, Joan Mena, qui ha assegurat que la “judicialització” de la política “és un camí equivocat”. De fet, ha recordat que els tribunals “no sempre” han de fer cas del que digui la Fiscalia i ha assegurat que “no es guanyarà res” amb “més judicis i més persones empresonades” per aquests motius. “S’ha de passar pàgina i apostar per una resolució política d’un conflicte que és polític”, ha reblat.

La fiscalia acusa de desobediència el president del Parlament, Roger Torrent; el vicepresident, Josep Costa; el secretari primer, Eusebi Campdepadrós, i l’ex secretària quarta, Ariadna Delgado. Concretament per haver permès el debat de dues resolucions sobre autodeterminació i monarquia. Una el 12 de novembre del 2019 i l’altra el 26 de novembre del 2019. A la primera hi constava un compromís amb l’exercici del dret a l’autodeterminació, mentre que la segona, una resolució de resposta a la sentència del Suprem per l’1-O, reiterava la reprovació del Rei.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona