Política

Els síndics de l’1-O denuncien que són davant “una revenja”

Els cinc acadèmics defensen que no han comès cap delicte i que es troben davant d’una querella “preventiva” per dissuadir la gent

El judici es farà, finalment, demà i dijous a la Ciutat de la Justícia

Qui va ser president de la sindicatura electoral del referèndum de l’1 d’octubre, Jordi Matas, va defensar ahir en declaracions a Catalunya Ràdio que els cinc acadèmics que formaven part d’aquest òrgan no han comès cap delicte i hi va afegir que encara no saben què i a qui se’ls acusa d’haver usurpat. Els cinc membres de la sindicatura havien de començar a ser jutjats avui, però, finalment, el judici serà demà i dijous a la Ciutat de la Justícia, on hi ha convocada, a dos quarts de nou del matí, una concentració de suport .

La fiscalia sosté que van cometre els delictes de desobediència comuna i usurpació de funcions i els demana dos anys i nou mesos de presó i, alternativament, un any d’inhabilitació per exercir càrrec electoral i públic, a més de pagar una multa de 5.400 euros per desobediència als tribunals. El seu advocat, el penalista Ramon Setó, en defensa l’absolució i sosté que quan la fiscalia va presentar la querella, cap dels cinc encausats havia rebut cap requeriment del Tribunal Constitucional.

A més, en aquest judici podria ser clau la sentència que ha condemnat l’actual conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Soler, per desobediència per haver participat en l’organització de l’1-O a Agramunt, d’on era alcalde. En la sentència, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya afirma que l’administració electoral de l’1-O no va funcionar mai.

Josep Pagès, vocal de la sindicatura, hi va afegir, també a Catalunya Ràdio, que la dilació en el temps del cas, més de tres anys, hi dona un “contingut polític” i demostra “voluntat persecutòria”. I és que, segons Pagès, es tracta d’una “querella preventiva amb voluntat de dissuadir”. Tània Verge, també vocal de l’òrgan, va defensar que tampoc van desobeir i va instar la fiscalia a presentar proves tot recordant la presumpció d’innocència. Verge va sentenciar que és una querella amb “ànim de revenja”. En la mateixa línia, Marta Alsina, que també en va ser vocal, veu l’actuació de la fiscalia com un “escarment” per donar el missatge que un referèndum com el de l’1-O no es pot tornar a fer. Alsina va defensar que ja han complert el càstig perquè ja se’ls va sancionar.

LA FRASE

Aquesta querella s’ha presentat amb ànim de revenja
Tània Verge
vocal de la sindicatura electoral de l’1 d’octubre


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona