Política

ERC i CUP avancen en les propostes vinculades al “rescat social” en una nova trobada

Les dues formacions també han abordat la construcció nacional i els propers passos per avançar cap a la República

El diputat cupaire Xavier Pellicer diu que “tots els escenaris estan oberts” però que per fer-los possibles cal “generar les condicions”

ERC i la CUP s’han tornat a reunir aquest dimarts en el marc de les converses postelectorals i han avançat en propostes vinculades al “rescat social i al model de país”, segons han informat les formacions.

En una roda de premsa, el diputat electe dels anticapitalistes Xavier Pellicer ha assegurat que ara “tots els escenaris estan oberts” però que per a fer-los possibles “s’ha de començar a generar les condicions”. “Treballem en veure fins a quin punt hi ha compromís no només d’ERC, també de JxCat i dels comuns per poder avançar en aquests àmbits”, ha dit.

La CUP ha insistit en retirar les bales de foam, que la Brigada Mòbil dels Mossos (Brimo) no participi en desnonaments o que la Generalitat cessi l’acusació particular contra manifestants. “Aquests àmbits són urgents”, ha ratificat Pellicer.

En un comunicat, Esquerra ha afirmat que s’han fet “avenços notables”. Segons els republicans, en la trobada d’avui s’han tractat propostes pel rescat social, la reconstrucció i la transformació del país. En concret, s’han abordat les polítiques d’habitatge, la salut i en el reforç dels serveis públics.

“Els dos partits han pogut fer un pas endavant en les negociacions on hi ha hagut bona sintonia entre les dues parts”, han conclòs.

Els republicans també han explicat que s’ha treballat en la construcció nacional i en quins han de ser els reptes i els propers passos a seguir en el camí cap a la república la propera legislatura.

Segons ERC, les dues formacions han acordat que continuaran les negociacions a través de diferents reunions de treball que aniran aprofundint en cada un dels àmbits tractats”.

La Moncloa, preocupada per les negociacions d'ERC amb la CUP

ACN

Fonts del govern espanyol han expressat aquest dimarts el seu temor que les negociacions entre ERC i la CUP per a la conformació del nou govern de la Generalitat derivin en un acostament dels republicans a les posicions de la CUP.

A la Moncloa preocupa especialment que hi hagi sintonia en qüestions d’ordre públic un cop els anticapitalistes han posat el paper dels Mossos –ara pels aldarulls arran de l’empresonament de Pablo Hasél- al punt de mira.

Segons aquestes fonts, aquest és un factor que preocupa” perquè es constata que els cupaires “estan atrapant ERC”, un soci parlamentari de l’executiu de coalició al Congrés dels Diputats.

El govern espanyol fa dues setmanes que admet malgrat que Salvador Illa va guanyar les eleccions no podrà formar govern.

La mateixa nit electoral fonts de l’executiu de Sánchez ja donaven per fet que hi hauria un govern independentista format per ERC i JxCat.

Així, malgrat que l’entorn del president espanyol destaca que “s’estan produint reunions” per part dels socialistes catalans amb els comuns, es dóna per fet també que la nova composició de l’executiu que surt de les urnes del 14-F no passa per Salvador Illa.

Les expectatives se centren en el fet que el lideratge dels republicans al bloc independentista impliqui l’assumpció de les seves posicions favorables al diàleg per part del nou executiu.

Les negociacions amb la CUP, però, dibuixen un escenari incert que La Moncloa veu amb recel.

I és que ERC no només és un dels socis del govern de coalició al Congrés, sinó també una formació favorable al “diàleg” que La Moncloa vol establir per superar el conflicte a Catalunya un cop constituït el nou executiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona