Política

Puigdemont: “Han esperat a saber la votació del suplicatori per treure el tercer grau als presos polítics”

El president considera que tant ell com Comín i Ponsatí han perdut la immunitat però el Parlament Europeu “ha perdut molt més”

Confirma que presentaran recurs davant el TJUE

El president Carles Puigdemont ha comparegut aquest migdia al costat de Toni Comín i Clara Ponsatí després que el Parlament Europeu els hagin aixecat la immunitat. “Han esperat a saber la votació del suplicatori per treure el tercer grau” als presos polítics.

Pel president, tan ell com Comín i Ponsatí han perdut la immunitat però “el Parlament Europeu ha perdut molt més” i com a conseqüència “la democràcia europea també ha perdut molt”. Per Puigdemont, “estem davant una clara persecució política, només cal escoltar les reaccions de polítics espanyols” i ha lamentat que el Parlament Europeu hagi caigut en l’estratègia del govern espanyol. Puigdemont també ha confirmat que presentaran un recurs davant el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

“Privar-nos de la immunitat d’eurodiputats té clarament una finalitat política”, ha lamentat Puigdemont en roda de premsa, en què també ha volgut “agrair” el suport rebut dels “col·legues” del Parlament Europeu que s’han oposat a “l’estratègia de repressió contra dissidents polítics”, “més dels que esperàvem”.

Per la seva banda, Comín ha volgut destacar el 42% dels eurodiputats que han votat contra el suplicatori: “Han dit a Espanya ‘així no’”. Per Comín, tot aquest procediment “els ha permès avançar políticament”. Així, considera que poden parlar de “victòria política” perquè un 35% de la cambra ha votat en contra del suplicatori i un 6% s’ha abstingut. Gairebé un 57% del ple ha demanat l’aixecament de la immunitat. “D’una derrota aritmètica en podem obtenir una victòria política”, ha dit, remarcant que amb el suplicatori l’independentisme ha “incrementat” el debat sobre l’afer català a Europa i ha ampliat el seu suport.

“La causa catalana té ara segurament més suports que abans del suplicatori”, ha reblat.

Sobre la votació, Puigdemont ha admès que han rebut suports “des de l’extrema esquerra a l’extrema dreta”, però ha remarcat que la majoria de vots els han rebut “bàsicament de l’esquerra europea”.

Llarena

De cara a la reactivació de les euroordres, els eurodiputats de JxCat estan pendents de les preguntes prejudicials que el jutge instructor del Tribunal Suprem té previst enviar a Luxemburg sobre el precedent belga en el cas de Lluís Puig. El magistrat Pablo Llarena ja ha expressat la seva voluntat d’enviar una o diverses preguntes prejudicials al respecte al Tribunal de Justícia de la Unió Europea, un fet que es podria produir també aquesta setmana, segons apunten fonts de la defensa de JxCat.

L’eurodiputada Clara Ponsatí ha defensat que la sentència belga va ser “molt clara” i que es va basar en “jurisprudència superior”. “Sobre aquesta sentència no hi ha res més a dir”, ha assegurat. De totes maneres, ha admès que un eventual pronunciament de Luxemburg sobre el cas tindrà “conseqüències” i que estan a l’espera de veure com avança aquest front judicial. “Hem de veure com anirà”, ha dit.

Protesta a l’Eurocambra

Una vintena de persones s’ha concentrat aquest migdia a les portes del Parlament Europeu per protestar contra la decisió de l’Eurocambra. Puigdemont, Comín i Ponsatí s’han sumat a la concentració on també hi eren l’exdelegada del Govern Meritxell Serret i l’exconseller Lluís Puig.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona