Política

Aragonès insta JxCat a superar “les malfiances” per arribar a un acord

Estén la mà també a En Comú Podem i defensa “no malmetre l’oportunitat històrica”

Marca els tres objectius del seu govern: Afrontar les urgències socials, impulsar la reconstrucció econòmica i encaminar la resolució del conflicte amb l’Estat, que passa per l’amnistia i l’autodeterminació

El candidat a la investidura i vicepresident en funcions del govern, Pere Aragonès, ha reclamat aquest divendres el suport per construir un Govern republicà “amb una visió inequívocament progressista i d’esquerres”. En el seu discurs d’investidura, Aragonès ha demanat el suport a JxCat i a En Comú Podem i ha conclòs que cal superar “malfiances” amb qui es comparteix “projecte i trajecte” i no “malmetre l’oportunitat històrica” de fer una “sacsejada” al país: “Avui aquest parlament pot impulsar un govern per avançar cap a la República catalana”.

També ha apostat per la taula de diàleg, com a estratègica programàtica d’ERC, assegurant que és la via per intentar desbloquejar el conflicte “fent inevitable l’amnistia i l’autodeterminació”. “Votar és la solució. No puc garantir que ens en sortim -amb la taula de diàleg-, però l’alternativa és continuar bloquejats. M’hi deixaré la pell”, ha afirmat.

Aragonès ha assegurat sentir-se “preparat” per encapçalar un govern que faci front a les urgències que necessita el país. “La nova Generalitat republicana que vull encapçalar serà un govern fort per construir una nova Catalunya, pròspera, justa, verda, feminista i plenament lliure”, ha afirmat.

A l’inici del seu discurs ja ha volgut deixar clar els tres objectius del seu govern: afrontar les urgències socials, impulsar la reconstrucció econòmica i encaminar la resolució del conflicte amb l’Estat, que passa per l’amnistia i l’autodeterminació: “El conflicte polític amb l’Estat es resol amb la llibertat dels presos i preses i els exiliats i exiliades i amb un referèndum”.

“Afirmar que som una nació i que som un sol poble ha de ser la base de qualsevol projecte de futur perquè ningú se senti exclòs” , ha afirmat, tot desenvolupant el que per ell representen els ideals republicans, una llista que ha desenvolupat iniciant les seves idees amb la frase: “M’imagino un país”.

Aragonès també ha insistit en la necessitat d’arribar a amplis consensos i de fer del diàleg un dels punt claus del seu mandat. També ha volgut agrair “la generositat” i el suport de la CUP a la seva investidura i ha remarcat que vol estendre de nou la mà a la resta de formacions “especialment a Junts, però també a En Comú Podem”.

Per Aragonès, el seu programa de govern “pot ser assumit per totes les parts si realment hi ha voluntat d’acord” i “voluntat d’enteniment”. I ha advertit: “Si optem per la comoditat del maximalisme, hem de ser conscients que solament contribuïm al bloqueig del país”.

L’inici del ple, que havia de començar a les 10h, s’ha retardat uns 40 minuts per la reunió d ela Mesa del Parlament, que ha hagut de valorar les peticions de reconsideració de PSC, PP, Vox i Cs, sobre el vot delegat del Lluís Puig. Finalment, la Mesa ha votat mantenir el vot delegat.

Torn dels grups

Després del discurs d’Aragonès és el torn dels grups parlamentaris, que intervenen de major a menor representació, acabant amb ERC Tindran trenta minuts cadascun. El candidat els podrà respondre sense límit de temps. Si ho fa de forma individual, els grups tindran dret a rèplica. Si ho fa conjuntament, els grups només tindran dret a una rèplica en què s’hauran de repartir el temps que hagi utilitzat el candidat en la resposta conjunta.

Es preveu que la votació del ple d’investidura, en què ja se sap que no serà investit perquè no compta amb majoria absoluta (només rebrà el suport dels diputats d’ERC i la CUP), sigui aquest vespre-nit, depenent de com evolucioni la jornada.

La segona sessió del ple d’investidura, en què Aragonès només necessitarà majoria simple, se celebrarà dimarts.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Estat espanyol

Unes cinc mil persones es manifesten en suport de Sánchez davant el Congrés

Barcelona
Itàlia

Meloni encapçalarà la llista del seu partit als comicis europeus

Barcelona
POLÍTICA

Vergés afirma que Illa “sempre serà la sucursal del PSOE”

blanes
Estat espanyol

Personalitats de la cultura defensen “la legitimitat democràtica”

Barcelona
Guerra a Gaza

Optimisme al Caire amb l’última proposta de treva

Barcelona

Paneque diu que en educació la prioritat és eliminar els barracons

girona

Cañigueral (ERC):”Som el partit més represaliat de la història"

santa coloma de farners

El PP exigirà control de fronteres i fre a la immigració il·legal

girona
política

Illa acusa ERC i Junts de governar “d’esquena als ajuntaments”

barcelona