Política

L’advocacia de l’Estat es renta les mans dels indults

Triga dos mesos a informar que no li pertoca pronunciar-se sobre la qüestió

L’advocacia de l’Estat ha trigat dos mesos i dotze pàgines d’informe a treure’s de sobre la qüestió dels indults dels polítics i líders sobiranistes condemnats a gairebé un any de presó pel Tribunal Suprem. En un informe signat per l’advocada Rosa María Seoane, la mateixa que va representar l’Estat en el judici, s’acaba concloent que l’advocacia de l’Estat no s’ha de pronunciar sobre si s’ha d’atorgar o no la mesura de gràcia als presos, perquè seria com anticipar una decisió que pertoca al Consell de Ministres.

L’informe de l’advocacia de l’Estat s’ha emès en representació de la subsecretaria d’Hisenda, i en les conclusions l’únic que es limita a fer és aixecar acta d’un fet que ja és públic i notori per part de l’administració de l’Estat: que s’atribueix als condemnats per haver liderat el procés una despesa irregular de 4.146.274,97 euros en l’organització del referèndum de l’1-O.

Aquesta és la quantitat que el Tribunal de Comptes ha obligat a fiançar per fer front a una possible responsabilitat si el procediment que hi ha obert en aquesta instància acaba en una condemna. Aquesta quantitat, segons l’advocacia de l’Estat, seria suficient per reparar el perjudici econòmic causat a l’Estat. La reparació del dany és condició obligada per accedir a una mesura de gràcia.

Ara bé, el mateix informe recorda que el Tribunal de Comptes ha obert un altre expedient relacionat amb l’acció exterior de la Generalitat, entre els anys 2011 i 2017. En funció de com acabi aquest expedient, i si es considera que la responsabilitat econòmica amb relació al procés és major, aquesta quantitat de 4,1 milions d’euros encara podria quedar petita.

La tramitació de l’indult es troba encara en la fase d’elaboració d’un informe per part del Tribunal Suprem. L’òrgan sentenciador ha demanat l’opinió a la fiscalia i a l’advocacia de l’Estat abans de pronunciar-se, amb uns arguments que només tindran caràcter consultiu. La decisió última, tal com recorda l’advocacia de l’Estat en el seu informe, depèn del Consell de Ministres. La resposta del ministeri públic va ser oposar-se a la mesura de gràcia i demanar el compliment de les penes als condemnats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona