Política

El medi marca les eleccions de Groenlàndia

Els socialistes, que són favorits, s’oposen a un gran projecte miner de terres rares

Groenlàndia, territori autònom danès, va celebrar ahir eleccions parlamentàries anticipades, en què els sondejos apunten a una victòria de l’opositor socialista Inuit Ataqatigiit (IA), partidari de paralitzar un gran projecte miner que ha marcat la campanya. Als comicis concorren set partits i hi estan cridats a participar 41.000 ciutadans per elegir 31 diputats. L’únic sondeig realitzat ens les setmanes prèvies situava l’IA amb el 36%, més de deu punts d’avantatge respecte del socialdemòcrata Siumut. Aquest partit ha governat en totes les legislatures excepte en una des que l’illa, de 56.400 habitants en un total de dos milions de kilòmetres quadrats, va aprovar el seu estatut d’autonomia, l’any 1979.

El Siumut, com el social liberal Demokratiit (tercera força), defensa el projecte de Kuannersuit, una mina de terres rares que vol explotar una empresa australiana amb capital xinès i que podria reportar grans ingressos a les arques públiques, tot i que planteja dubtes mediambientals i divideix la societat groenlandesa. Si els pronòstics es confirmen, l’IA podria formar govern amb altres petites formacions i frenar el projecte, clau per assentar una futura independència basada en la riquesa del subsòl groenlandès, objecte de desig de les grans potències, atretes també per la posició estratègica de l’illa. L’aprovació, el 2009, d’un nou estatut, que inclou el dret d’autodeterminació, i la riquesa minera i petroliera d’aquest territori àrtic van fer pensar en una separació exprés de Dinamarca. Però factors com ara la crisi econòmica i les dificultats per extreure aquests recursos han rebaixat les expectatives secessionistes.

Altres possibles fonts d’ingressos, com ara el turisme, han guanyat pes en la discussió política dels darrers anys per reduir la dependència econòmica de Dinamarca, que aporta prop de la meitat del producte interior brut (PIB) de l’illa, el 80% coberta de gel.

La independència ha tingut un paper residual durant aquesta campanya en comparació d’anteriors convocatòries electorals. Tot i que la gran majoria de la població i dels partits polítics hi està a favor, les parts discrepen sobre els terminis i la forma d’assegurar els ingressos necessaris.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

JOAN ‘NANI’ MORA I BUCH
ALCALDE DE SANT ANDREU DE LLAVANERES (ERC)

“Hem complert amb el compromís de transparència i diàleg”

SANT ANDREU DE LLAVANERES
Mediterrani
El drama migratori

L’etern retorn de les morts evitables

Roma
ISIDRE SOLER
EXREGIDOR DE L’ENTESA I PORTAVEU DE LA CCQC

“El PSC mai no ha demanat disculpes per l’etapa Bustos”

Sabadell
opinió

Opcions per a la defensa europea

Politòleg i economista
Ripollès

Nou partit que aglutina diferents llistes independents

MUNICIPALS

Anna Massot, alcaldable d’ERC a Castelló

municipals

La CUP presenta més de 37 candidatures

MÓN

Acord per desplegar armament nuclear tàctic a Bielorússia

barcelona
MUNICIPALS

La CUP presentarà més de 37 candidatures el 28M

GIRONA