Política

AI reitera el cas de Cuixart i Sànchez en l’informe anual

Amnistia recorda en el capítol de l’Estat espanyol que continuen empresonats per manifestacions

Denuncia que el 2020 es van violar drets humans d’avis aïllats en residències sense control públic

L’informe anual d’Amnistia Internacional sobre l’estat dels drets humans al món torna a recordar l’empresonament dels líders civils independentistes Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en l’apartat dedicat a l’Estat espanyol. Tenint en compte que Amnistia ja va considerar desproporcionat aplicar el delicte de sedició a “actes pacífics” com ara les manifestacions organitzades per l’ANC i Òmnium i n’ha reivindicat diversos cops el seu alliberament, el nou informe 2020/2021 recorda que continuen empresonats “en relació amb les manifestacions i el referèndum d’independència del 2017”. Sense fer cap judici de valor, és l’únic cas amb noms i cognoms que cita l’informe en l’apartat sobre la situació de la llibertat d’expressió i reunió a l’Estat espanyol.

Drets vulnerats dels avis

L’informe internacional d’Amnistia denuncia, aquí sí explícitament, la violació dels drets humans d’avis que, les primeres setmanes de pandèmia, van ser aïllats “indefinidament” en les seves habitacions sense poder tenir cap contacte amb els seus familiars i sense cap supervisió ni control de les autoritats. Amnistia denuncia que els protocols de derivació de pacients de la comunitat de Madrid i Catalunya que van recomanar atendre els avis en les seves residències sense traslladar-los als hospitals van ser discriminatoris i van violar el seu dret a la salut. L’organització internacional recorda que el novembre del 2020 un 50% dels morts per Covid-19 a l’Estat eren 20.000 avis ingressats en residències.

Tot i reconèixer els decrets de moratòria als lloguers i hipoteques per a les persones vulnerables durant la pandèmia, l’informe també recorda que el relator especial de l’ONU sobre pobresa extrema ha recomanat a l’Estat una “nova legislació per garantir el dret a l’habitatge”.

Dret a l’habitatge

Aquesta nova legislació hauria d’anar acompanyada d’un “augment considerable de la inversió en habitatge públic”, la introducció de desincentius fiscals per a aquells propietaris que mantenen habitatges desocupats i establir més acords de control en els lloguers de ciutats clau.

L’informe reconeix que, amb l’estat d’alarma, el govern espanyol va tancar centres de detenció d’immigrants als quals es va proporcionar un habitatge alternatiu, però també recorda que es van reobrir a partir del juny per l’arribada massiva d’immigrants per mar i se’ls va internar en condicions insegures i insalubres davant la Covid-19.

LES FRASES

Sànchez i Cuixart, presidents d’entitats independentistes catalanes, continuaven a la presó al final de l’any passat
Alguns residents en centres de la tercera edat van estar confinats indefinidament sense supervisió efectiva de les autoritats
Hi va haver informes d’un ús excessiu i desproporcionat de la força usada pels agents per fer complir el confinament
AMNISTIA INTERNACIONAL

Ús excessiu de la força policial pel confinament i durant l’1-O

A més de recordar milers de multes i arrestos policials per l’incompliment de les restriccions de la pandèmia, l’informe denuncia casos d’ un “ús excessiu i desproporcionat de la força a càrrec dels agents a l’hora de fer complir les normes de confinament”. Amnistia indica que el govern espanyol va reconèixer al juny quatre investigacions internes a la Policía Nacional que estaven en curs i 41 guàrdies civils sancionats per la seva conducta incorrecta durant l’estat alarma. L’informe també recorda que, a l’octubre, el TEDH va concloure que una dona havia vist violats els seus drets a la llibertat d’expressió i associació en rebre “lesions permanents” com a conseqüència d’una “violenta actuació de la policia” en les protestes del 2014. Amnistia reitera que encara estan obertes les investigacions per un “ús excessiu de la força” policial “en les manifestacions celebrades a Catalunya l’octubre del 2017”, en relació amb l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona
SANT MARTÍ VELL

Torrentà (ERC) posa en valor la feina del Govern amb els micropobles

SANT MARTÍ VELL

Puja del 14% de l’aigua i rescat del pàrquing de la plaça del Doctor Robert

SABADELL