Política

El comiat de Felip d’Edimburg serà el proper dissabte a Windsor

La cerimònia tindrà un format reduït per les restriccions de la pandèmia i d’acord amb el desig del difunt

El príncep Carles homenatja la figura “estimada” del seu pare

El funeral del príncep Felip, que va morir divendres als 99 anys, se celebrarà el proper dissabte, 17 d’abril, a la capella de Sant Jordi, adjacent al castell de Windsor, segons ha anunciat avui el Palau de Buckingham.

La cerimònia començarà a les dues del migdia, hora local, moment en què es demanarà un minut de silenci al Regne Unit en homenatge al marit de la reina Elisabet II.

El fèretre amb les despulles del duc d’Edimburg romandran a la capella privada del castell fins al matí del proper dissabte, quan serà traslladat en una processió cerimonial, acompanyat pel príncep Carles, el seu primogènit, i altres membres de la família reial.

L’estendard personal del príncep britànic, una corona de flors, la seva espasa i el seu barret de la Marina Reial decoraran el taüt, el funeral del qual no serà precedit per una vetlla o processó pública, tal com era el seu desig.

Les exèquies tindran una escala reduïda per les restriccions en vigor per la pandèmia de coronavirus, que limiten a 30 persones els assistents a funerals a Anglaterra. El degà de Windsor, l’arquebisbe de Canterbury i vuit portadors del fèretre estaran també presents a la capella.

Un portaveu del Palau ha explicat als mitjans que la duquessa de Sussex, Meghan, que està embarassada, ha rebut la recomanació mèdica de no viatjar al Regne Unit per assistir a la cerimònia al costat del seu marit, el príncep Enric, que sí que hi serà present.

El Regne Unit mantindrà el dol oficial fins al dia del funeral, un període que la família reial britànica concep com una ocasió per celebrar l’“extraordinària vida” del duc.

“Aquest és naturalment un moment de tristesa i dol per a la família reial i per a molts altres que van conèixer i admirar el duc d’Edimburg”, ha assenyalat el portaveu de la corona. Segons ell, també és una oportunitat per recordar la seva “enorme contribució i permanent llegat”. “La seva influència és més gran del que molts podrien imaginar que era el seu paper de consort”, ha subratllat.


Agraïment del príncep Carles per les mostres de condol

Efe

El fill gran d’Elisabet II i Felip d’Edimburg, el príncep Carles d’Anglaterra, ha rendit homenatge aquest dissabte a la figura “estimada i apreciada” del seu pare.

“Com es poden imaginar, la meva família i jo trobem enormement a faltar el meu pare. Era una figura molt estimada i apreciada que, puc pensar, s’hauria sentit profundament commogut per la quantitat de persones, aquí, a tot el món i a la Commonwealth, que comparteixen la nostra pèrdua i la nostra tristesa”, ha afirmat.

En una declaració als mitjans a la seva residència de Highgrove House, al comtat anglès de Gloucestershire, Carles ha subratllat que el duc d’Edimburg va ser “una persona molt especial”.

“Crec que, per damunt de tot, hauria estat sorprès per les reaccions i les coses tan emocionats que s’han dit sobre ell. Des d’aquest punt de vista, la meva família i jo estem profundament agraïts”, ha afegit.

El príncep Carles, de 72 anys, va ser un dels membres de la família reial que va visitar el duc a finals de febrer a l’hospital londinenc King Edward VII, on va passar ingressat prop d’un mes i es va sotmetre a una operació cardíaca. Felip va rebre l’alta el 16 de març. Una imatge del príncep visiblement emocionat després d’aquella visita va ser àmpliament difosa pels mitjans britànics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona