Política

Les emissions globals de CO2 repunten i s’acosten al màxim històric del 2010

L’AIE alerta de l’ús creixent d’energies fòssils en la recuperació econòmica post-Covid

La demanda d’electricitat a la Xina impulsa el consum de carbó

Les emissions de diòxid de carboni (CO2), que es van reduir un històric 5,8% l’any passat com a conseqüència de la crisi, pujaran enguany un 4,8% a causa del fort consum de combustibles fòssils per part de potències emergents com ara la Xina i l’Índia, molt superior a l’expansió de les renovables.

En un informe publicat ahir, l’Agència Internacional de l’Energia (AIE) alerta que l’augment de les emissions contaminants –que s’acostaran al rècord registrat el 2010, amb la crisi financera mundial– posa en perill el compliment dels objectius climàtics si els governs no actuen de manera urgent.

“Les emissions globals de carboni creixeran 1.500 milions de tones enguany, impulsades per l’ús del carbó en el sector elèctric. És un avís terrible que la recuperació econòmica de la crisi de la Covid ho és tot menys sostenible per al nostre clima”, va declarar el director executiu de l’AIE, Fatih Birol.

La Xina concentrarà, només ella, un 55% de l’augment del consum de carbó a tot el món. En la pràctica, això vol dir que el seu pes relatiu en les emissions del principal gas d’efecte hivernacle vinculades a l’energia passarà a ser del 31,8% del total, quan el 2019 representava menys d’un terç.

La utilització del carbó també creix als EUA (13,5%) i a la Unió Europea (7,3%), tot i que es mantindran per sota dels nivells precrisi. Més enrere, però trepitjant els talons dels europeus, les emissions de l’Índia es dispararan un 9,3% en un any i suposaran el 7,1% mundial.

El petroli, estancat

El carbó és l’autèntic forat negre de l’escalfament global, i la seva evolució ve marcada sobretot per la demanda d’electricitat a la Xina. Les centrals xineses concentren al voltant d’un terç del consum mundial del carbó utilitzat per generar electricitat.

Quant a les energies renovables, acceleraran enguany la seva expansió en el sector de la producció elèctrica, iniciada el 2020. Segons l’informe, les renovables s’acostaran al 30% de la producció d’electricitat, contra el 27% del 2019.

La Xina encapçalarà les noves capacitats d’electricitat renovable, amb la meitat mundial. En termes absoluts, l’eòlica serà la que més contribuirà a l’expansió d’aquestes capacitats, seguida de la fotovoltaica.

Finalment, tot i la millora de la situació econòmica després de la pandèmia, l’AIE preveu que la demanda global de petroli –enfonsada el 2020 a causa de les restriccions dels desplaçaments– se situarà un 3,2% per sota dels nivells del 2019 a causa de la persistència de restriccions a la mobilitat i, en particular, a la lenta recuperació del sector de l’aviació. Per contra, el consum de gas natural pujarà un 3,2% aquest exercici i deixarà enrere les pèrdues de l’1,9% del 2020.

LA XIFRA

4,8
per cent
pujaran enguany les emissions mundials de diòxid de carboni a causa de l’augment del consum de carbó.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid
Pròxim Orient

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona