Política

El Primer de Maig torna als carrers

CCOO i UGT clamen contra els ERO a la banca, exigeixen a l’Estat que derogui la reforma laboral i reclamen un Govern ja

La USOC veu “inacceptable” la manca de Govern i diu que calen “decisions valentes” per superar la crisi

La CGT adverteix que molts ERTO es convertiran en ERO després de la fi de l’estat d’alarma

La Intersindical defensa un canvi de model econòmic en una república catalana “al servei de la gent treballadora”

Centenars de persones (1.000 segons la Guàrdia Urbana i 3.000 segons UGT i CCOO) han a sortit als carrers de Barcelona aquest Primer de Maig per reclamar als governs que prenguin mesures perquè la crisi no la tornin a pagar els treballadors i la derogació de la reforma laboral.

Després que l’any passat el confinament obligués a celebrar el Dia del Treballador a les xarxes socials, aquest any la protesta ha tornat al carrer, en una jornada amb menys gent que en els anys prepandèmia per les restriccions de la Covid i on tampoc han ajudat les condicions meteorològiques.

L’acte central dels dos sindicats majoritaris a Barcelona s’ha celebrat a la Via Laietana, on s’ha fet una concentració estàtica en la que els sindicats han vetllat pel manteniment la distància de seguretat i l’ús de mascaretes.

Amb el lema “El país està en deute amb la classe treballadora”, les centrals han volgut reivindicar que es retorni als treballadors tot l’esforç que han fet durant la pandèmia.

A la concentració hi han assistit treballadors d’empreses afectades per Expedients de Regulació d’Ocupació (ERO), sobretot de la banca, la indústria i el comerç, com CaixaBank, Nissan o Bosch.

Els secretaris generals d’UGT, Camil Ros, i CCOO, Javier Pacheco, han rebutjat els ERO “indecents” de la banca i han preguntat a les administracions si permetran que els beneficis dels “ICO Covid” serveixin per pagar milers d’acomiadaments.

A l’Estat li han exigit que no “cedeixi al xantatge de la CEOE” i derogui la reforma laboral per donar “una sortida digna i justa” a la crisi. “No acceptarem un canvi d’agenda”, ha avisat Pacheco.

“A l’anterior crisi ens van dir que no pagaríem els plats trencats i vam pagar la vaixella sencera. Aquesta crisi no la pagarem”, ha clamat Ros. “Aquesta vegada sí que és possible que ningú quedi enrere”, ha afegit.

Ara que la vacunació està provocant una millora dels índexs epidemiològics, Pacheco ha assegurat que “toca tornar el deute que el país té amb la classe treballadora”. Segons els sindicats, aquest retorn ha de passar no només per derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral sinó també la de pensions. Per això, ha demanat anar cap a un sistema de revaloració de les jubilacions cada any i d’eliminació del factor de sostenibilitat. “El sistema de pensions no se salva retallant, se salva amb salaris dignes”, ha indicat Ros.

Tots dos sindicats veuen els fons europeus Next Generation com una oportunitat per canviar el model productiu i han demanat als governs “accions polítiques” per assegurar que “no serveixin només per invertir diners als comptes de les empreses”, sense impacte en l’ocupació, ha remarcat el dirigent d’UGT.

Als partits que han de formar l’executiu català els han exigit que es posin d’acord. “El govern va molt més que tard, està passant el tren dels ajuts d’Europa i la pobresa i l’exclusió social s’està cronificant”, ha lamentat Ros.

El dirigent d’UGT ha estat especialment crític amb les negociacions entre JxCat i ERC, que creu que estan encallades en aspectes “que no vénen d’un dia”. “Que d’una vegada per totes deixin ja de parlar de tants Consells per la República i situïn una manera clara una agenda social de gestió de la crisi econòmica”, ha etzibat. “Volem govern, si fa falta per criticar-lo”, ha afegit.

Ara que la vacunació està provocant una millora dels índexs epidemiològics, “toca tornar el deute que el país té amb la classe treballadora”, ha assegurat Pacheco. Aquest retorn ha de passar, segons els sindicats, no només per derogar els aspectes més lesius de la reforma laboral sinó també la de pensions i anar cap a un sistema de revalorització de les jubilacions cada any i d’eliminació del factor de sostenibilitat. “El sistema de pensions no se salva retallant, se salva amb salaris dignes”, ha puntualitzat Ros.

Tots dos sindicats veuen els fons europeus Next Generation com una oportunitat per canviar el model productiu i han demanat als governs “accions polítiques” per assegurar que “no serveixin només per invertir diners als comptes de les empreses”, sense impacte en l’ocupació, ha afegit el dirigent d’UGT.

Els sindicats majoritaris també han celebrat concentracions estàtiques a Tarragona, Lleida, Girona, Tortosa i Igualada.

República al servei dels treballadors

La Intersindical ha organitzat una vintena de mobilitzacions aquest Primer de Maig arreu del país i ha aprofitat la jornada per presentar la campanya Construïm el futur!, que desenvoluparan al llarg del proper any.

A Barcelona, el secretari general Sergi Perelló ha defensat un canvi de model econòmic “per superar injustícies i desigualtats” i “construir un futur on prevalgui l’interès col·lectiu per sobre del lucre”. Per fer-ho, ha dit, cal “exercir l’autodeterminació”. “Sense una República catalana per la gent treballadora no assolirem els interessos col·lectius i la justícia social que ens mereixem”, ha assegurat davant d’un centenar de militants i simpatitzants aplegats al vestíbul exterior de L’Auditori per protegir-se de la pluja.

A l’acte de la Intersindical hi ha fet acte de presència el vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, així com la presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, la diputada de la CUP Eulàlia Reguant, o la sociòloga Iolanda Fresnillo, entre altres cares conegudes.

Atur i precarietat, “virus”

El tercer sindicat per representativitat a Catalunya, la USOC, ha titllat d’“inacceptable” que dos mesos després de les eleccions a Catalunya, encara no hi hagi govern, i ha acusat l’actual executiu en funcions de “limitar-se a molt parlar, però a no fer”.

En el seu discurs a l’acte amb motiu del primer de maig, la secretària general d’USOC, Maria Recuero, ha demanat que els treballadors no tornin a pagar les conseqüències de la crisi i ha reclamat ocupació de qualitat, polítiques de benestar i millora de la protecció social.

La sindicalista ha alertat que si bé a Catalunya el coronavirus “s’estanca”, la pèrdua de llocs de treball, la precarietat labora, la fragilitat del sistema productiu i l’increment de l’exclusió laboral i social “augmenta més que mai”.

“Des de la USOC no podem permetre que els treballadors sempre acabem pagant totes les crisis”, ha advertit.

Recuero ha recordat que l’atur i la precarietat laboral “no són virus” i es poden combatre amb “la lluita compartida”.

En un discurs on ha fet referència a l’augment d’ERO a la banca o al sector industrial, la secretaria general de la USOC ha dit que “és el moment de reformar la legislació laboral” per “prioritzar l’ocupació de qualitat” i “trencar amb la precarietat i l’excessiva temporalitat”.

També ha exigit que es formi ja un govern per prendre “decisions valentes que permetin superar els greus problemes” que la pandèmia ha posat de manifest.

“És necessari ja que les forces polítiques actuïn amb responsabilitat i es dediquin a defensar els interessos de la població i deixin les lluites de poder per altres moments”, ha advertit.

Llibertats retallades

En un acte a la plaça Joanic de Barcelona, la CGT ha advertit que molts dels actuals expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) es convertiran en ERO definitius quan acabi l’estat d’alarma.

El sindicat ha denunciat que amb la pandèmia s’ha generat una situació de “control social amb retallades de llibertats individuals i col·lectives”. Ha posat d’exemple el mateix estat d’alarma, el toc de queda o el confinament. I tot, ha afegit, amb una “terminologia militarista i policial”. “Les lleis mordassa ens continuen reprimint i les desigualtats socials avancen”, ha alertat.

L’organització ha carregat també contra la “precarietat laboral” i contra “la privatització dels serveis públics fruit de l’“avarícia del sistema capitalista que no te fi en el seu afany d’obtenció de beneficis”. A més, ha reivindicat la derogació de les reformes laborals, la reducció de la jornada laboral per repartir la feina entre més treballadors, l’eliminació de les hores extres i la reducció de l’edat de jubilació, entre d’altres.

A la concentració hi han participat membres de la CGT de Correus, del sector del Lleure i Educació, Sanitat, H&M d’Hosteleria, CPM de Transports, Socorristes i de subcontracta de Vodafone Icono.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia